Az almafa varasodás fertőzése az eddig tapasztalt legkorábbi időpontban elindult, az első aszkospórákat 2023.03.20-án találtuk. Ebben az időpontban a lombfelület már fertőzőképes volt, a klimatikus tényezők is adottak voltak. A hőmérséklet meglehetősen alacsony volt, a spórák csírázásához több idő kellett, ennek következtében a fertőzési intenzitás is csökkent egy kissé.

2023.03.31-én elvégeztük a 3. aszkospóra szóródási vizsgálatainkat. Azt tapasztaltuk, hogy a nyíregyházi minta kivételével minden egyes helyszínen elindut az aszkospórák szóródása. Kis mértékkel, de jelen vannak az ültetvényeinkben. Érdekesség, hogy a hideg kihatott a korábban már közepes intenzitással szóródó mintákra is. Ott a spórák mennyisége kis mértékben csökkent.

A korai varasodás fertőzését a hideg idő lassította, a spórák csírázáshoz szükséges idő meghosszabbodott. 2023.04.01-én és 02-án a léghőmérséklet 10°C felé emelkedett. Ekkor csapadék csak elszórtan volt, így a fertőzéshez a feltételek részben adottak voltak. Ezt követően a levegő azonban tovább hűlt, aminek következtében a fertőzési nyomás is csökkent. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet 04.06-tól fokozatosan emelkedni fog, Húsvétra már enyhe és egyben csapadékos időre számíthatunk, nagy valószínűséggel a varasodás fertőzéséhez szükséges klimatikus tényezők rendelkezésre fognak állni, és az ünnepek alatt megtörténik a következő fertőzés.

Javasoljuk, hogy az ünnepek előtt felszívódó és kontakt gombaölő szeres kezelésekkel védekezzünk.

 

Aszkospora szorodas adatai 2023 2