Ahogyan azt korábban is jeleztük, várható volt, hogy az idei évben a varasodás korán el fog indulni. A termőtestek kialakulásához, illetve éréséhez a téli időjárás kimondottan kedvezett. A spórák még az előző heti vizsgálataink alapján éretlenek voltak, nem szóródtak. A fejlődésükhöz szükséges hőösszeg 2023.03.24-re állt össze. Ekkor már csak a megfelelő csapadékra volt szükség ahhoz, hogy elinduljon az aszkospórák szóródása.

 

2023.03.25-én 6 mm csapadék hullott, ami már elegendő volt ahhoz, hogy a spórák szóródása elinduljunk. Vizsgálataink szerint a tuzséri, ajaki és a tarpai mintánkból már ki lehetett mutatni az aszkosprákat, 2023.03.26-án elindult az aszkospórák szóródása.

 

Aszkospóra szóródás

Aszkospóra szóródás

 

A tervezett védekezésekkor minden esetben legyünk arra tekintettel, hogy:
• Az elkövetkező napokban folyamatos esőzésekre számíthatunk, a betegség terjedéséhez a klimatikus tényezők adottak lesznek
• Az aszkospórák csírázásához, növénybe való bejutása hőmérséklethez kötött. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabb a fertőzési folyamat: 6 °C-os hőmérsékleten is legalább 26 óra szükséges a fertőzéshez, míg 10 °C-on már csak 14 órára. Ez azt jelenti, hogy a levélfelületnek eddig kell nedvesnek lenni.
• Amennyiben a csapadék mennyisége az előrejelzettnek megfelelő lesz, akkor várható, hogy a varasodás első fertőzésének az időpontja: 2023.03.28-án lesz. Ez a legkorábbi dátum, amióta mi végzünk előrejelzéseket!
• Az almások fenológiai állapota a rügy duzzanattól a korai zöldbimbós állapotig helyenként eltérő mértékben változik. Bármilyen állapotban is van a lombfelület, már fertőzésre fogékony. Nehogy beleessünk abba a csapdába, hogy még alig van levélfelület.
• A hagyományos technológia, réz tartalmú szerek korai használata, nem javasolt.
• Bár a lombfelület kicsi, annak ellenére olyan készítményt kell alkalmaznunk, aminek tartamhatása is van, így javasoljuk a felszívódó szerek használatát.
• Várható, hogy a héten minden nap esni fog az eső, így javasoljuk, hogy a permetezésekre készüljünk fel és azokat az időszakokban, amikor eláll és a talaj is engedi, akkor mindenképp permetezzünk.

Összességében elmondható, hogy az idei évi varasodás nagyon hamar indul. Éppen hogy van fertőzőképes lombfelület, már fertőz. Az időjárás kimondottan kedvez a betegség terjedéséhez, egyben akadályozza a kezeléseket is. Ennek megfelelően kell a védekezést terveznünk. A felszívódó szerek használata olyan időpontra került, amikor alig van lombfelület, illetve a kezeléseket is csak akkor lehet véghezvinni, amikor a talaj, illetve az időjárás engedi. A sikeres varasodás elleni védekezés alapja, hogy az első kezeléseket időben elvégezzük. Ha nem is tűnik hatékonynak, mert alig van felület vagy mert csak két eső közt tudtuk kijuttatni, akkor is meg kell tenni, hiszen a csökkentett hatékonyságú kezelések is jobbak, mint az elmaradt kezelések.

 

Aszkospóra szóródás adatai 2023

Aszkospóra szóródás adatai 2023