Szeretnénk emlékeztetni néhány fontos információra a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című pályázatban nyertes gazdákat. Felhívjuk a figyelmüket néhány kiemelten fontos vállalásra, amelyek teljesítése elengedhetetlen a projekt sikeres véghezviteléhez.

1) A támogatásra 10 000 fő alatti települések lakói vagy 10 000 fő feletti települések tanyás területein élők pályázhattak. A bejelentett lakcímről kijelentkezni vagy átjelentkezni jogosulatlan településre tilos és az eddig kiutalt támogatás teljes visszafizetését vonhatja maga után. Minden ilyen esetben előbb egyeztessenek szaktanácsadó kollégáinkkal!

2/A) A támogatói okirat kézhezvétele után elindul a megvalósítási időszak. Az árbevétellel pályázó gazdák vállalták, hogy árbevételük az 5 év alatt egyik évben sem esik 3 000 euró (kb 1 000 000 Ft) alá. Ez az összeg az 1 főre jutó, agrártámogatások nélküli értékesítéses árbevételt jelenti. Tehát a nyertes pályázónak a 2021-es évben sem lehet ennél kisebb árbevétele. Kérjük, a könyvelésnél erre mindenképpen figyeljenek oda!

Szintén fontos, hogy:

2/B) A támogatói okirat kézhezvétele után elindul a megvalósítási időszak. Az üzemmérettel pályázó gazdák vállalták, hogy üzemméretük az 5 év alatt egyik évben sem esik 3000 euró STÉ alá. Tehát a nyertes pályázónak a 2021-es évben sem lehet ennél kisebb üzemmérete. Kérjük, figyeljenek oda, hogy legalább a pályázáskor meglévő területeiket és/vagy állatállományukat folyamatosan tartsák fent!

Az árbevétel vagy üzemméret 3 000 euró alá csökkenése az eddig kiutalt támogatás teljes visszafizetését vonhatja maga után. Amennyiben ilyen helyzetbe kerülnének, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot szaktanácsadó kollégáinkkal!

3) A támogatói okirat kézhezvétele után 9 hónapon belül meg kell kezdeni a projektet, tehát a megkapott támogatási összeget el kell kezdeni felhasználni. A felhasznált összegről igazoló dokumentummal kell rendelkezni, amit majd a későbbiekben a MÁK részére be kell tudni mutatni. Igazoló dokumentumok: számla, adásvételi szerződés, szállítólevél stb..

A vállalások teljes listáját jelen levelünk mellékletében olvashatják. Kérjük, a fent részletezett vállalásokra minden évben kiemelten figyeljenek!

Kérdés esetén bátran keressék kollégáinkat!