Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az idei időjárás nagyon rendkívüli. A korai kitavaszodás után hirtelen lehűlés jött,  majd Húsvétra havazott. Sosem tapasztaltunk olyat, hogy a varasodás vizsgálatra elkülönített leveleket a hó alól kellene elővenni. Az elmúlt hetekben több helyen is fagykár érte az ültetvényeket. Ügyfeleink vegyes képet láttak. A cseresznye, őszibarack jobban megsínylette a hajnali fagyokat, az alma kevésbé. Remélhetőleg, a termés mennyiségére nem lesz kihatással.

A hideg visszavetette a kultúrnövények fejlődését, de nem állította meg. Az alma esetében a korai zöldbimbós állapotból kifejlett zöldbimbós stádiumba ment át.

Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések felmelegedést, illetve csapadékot jósolnak. A várható maximum léghőmérséklet 16-20 °C között lesz, az éjszakai minimum hőmérséklet sem fog +3 °C (2023.04.16.) alá süllyedni. Fagyveszély – reméljük – nem lesz. Csapadékot 04.14. és 04.19. közt minden napra jósolnak.

 

 

ALMA

 

Az alma jelenleg zöldbimbós állapotban van.

 

Betegségek:

 

Almafa varasodás

Az almafa varasodás aszkospóráinak a szóródása az elmúlt héten a hideg idő következtében visszaesett, majd 2023.04.06-09. között a hótakaró meg is állította. 04.10-11-én a csapadéknak, illetve a felmelegedésnek köszönhetően már várható volt a spórák szóródása. 2023.04.12-én végeztük a következő aszkospóra szóródási vizsgálatot. Ekkor már azt tapasztaltuk, hogy minden egyes mintánkban változó mértékben, de összességében elmondható, hogy nagy darabszámú aszkospórákat találtunk.

A csapadékeloszlást, illetve a levélfelületi nedvességet, hőmérsékletet figyelembe véve a számításaink szerint 2023.04.10-11-én a fertőzéshez szükséges minden tényező rendelkezésre állt, az aszkospórák csírázása és növénybe való bejutása ekkor nagy valószínűséggel bekövetkezett.

Javasoljuk, hogy felszívódó és kontakt készítményekkel védekezzenek. A meteorológiai előrejelzések szerint csapadék és felmelegedés várható, ennek következtében a fertőzési nyomás emelkedni fog, illetve a hőmérséklet emelkedésével a spórák csírázásához szükséges idő is jelentősen csökken. Az alma most kritikus helyzetben van a varasodás fertőzését tekintve. Fontos, hogy a mostani veszélyes időszakban megállítsuk a betegség terjedését, ezért fokozott figyelmet fordítsuk az almafa varasodás elleni védekezésre, a helyes szerhasználatra. Javasoljuk a permetezési fordulókat a fertőzési nyomáshoz igazítani. Amennyiben az előrejelzésnek megfelelően minden nap fog csapadék hullani, akkor a heti kétszeri kezelések indokoltak. Vegyük figyelembe azt is, hogy a lombfelület, illetve az almafák zöldtömege napról napra növekszik. Fontos, hogy a felszívódó szerek növényen belüli arányát ne engedjük felhígulni, illetve a levélfelület növekedéssel párhuzamosan a kontakt készítmények fedése is biztosított legyen. Ezért is szükséges a permetezési fordulók szűkítése.

 

Aszkospóra szóródás adatai 2023

Aszkospóra szóródás adatai 2023

 

Lisztharmat

A lisztharmat primer fertőzése már látható. Jelenleg a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások fejlődtek ki. Ezek ellen kémiai úton nehezen lehet védekezni. A legjobb, ha eltávolítjuk ezeket a hajtásvégeket.

 

Állati kártevők:

 

Bimbólikasztó bogár

A hideg időjárás is hatással volt a bimbólikasztó bogár terjedéséhez, lelassította a kártételt. Jelenleg az alma most van a legkitettebb stádiumban, a kártevő most rakja le a tojásait a zöld virágbimbókra. A fertőzött területeken most indokolt a védekezés.

Védekezési lehetőségek:
• A bimbólikasztó bogár a tojásait a bőrszövet alá rakja, ezért nem tudunk ellene hatékonyan olajos lemosó szerekkel, illetve narancsolajjal védekezni.
• A felszívódó készítmények azért nem hoznak jelentősebb eredményt, mert nincs lombfelület, ahol fel tudnak szívódni.
• Egyedüli megoldás a kontakt szerekkel történő imágók elleni védekezés,

 

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben. A kis levélkezdemények védelmében a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeket ki fogják alakítani. Hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

 

Levélpirosító almalevéltetű

A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat tapasztalhatunk. A későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések. Mielőtt a levelek torzulnának, azelőtt kell elvégezni a permetezéseket. Később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

 

Vértetű

A lombkoronaszinten áttelelt vértetű kolónia elkezdte a károsítását. Most még a védelmet biztosító vatta szerű viaszképződmények nem teljesen alakultak ki, ezért könnyebben tudunk ellenük védekezni. Javasoljuk, hogy használjuk ki ezt az időpontot, hiszen később ez már meg fogja akadályozni a rovarölő szerek hatását. A kezelésekhez mindenképp kontakt készítményeket javaslunk, hiszen a kártevő most a fás részeken károsít, ahova a felszívódó rovarölő szerek nem jutnak el. Fontos, hogy a permetező légáramát úgy állítsuk be, hogy a gallyak alsó részére is juttassunk permetlevet. A kártevő többnyire itt található.

 

Pajzstetű

Erősen fertőzött ültetvényekben használhatunk még növényolajakat, de már csak nyári hígításban (1%-os töménységben), virágzáskor már ne használjuk, eltömítheti a pollentömlőket.

 

Sodrómolyok

A növényfelület növekedésével illetve a felmelegedéssel lassan megjelennek a sodrómolyok lárvái (ligeti sodrómoly, dudva sodrómoly). Komoly kártételre nem kell számolnunk, hiszen ekkor a gyümölcsösök lombfelülete nagy mértékben növekszik, a károsított levelek helyet hamar új növekszik. Célzottan ellenük védekezni nem szükséges.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy most fajtától függően zöldbimbós, kezdeti fehérbimbós állapotban van.

 

Virágfertőző monília

A virágfertőző monília elleni védekezésünk legfontosabb állomása a fehérbimbós állapot. Fontos, hogy a betegség ellen hatékonyan akkor tudunk védekezni, ha már akkor védekezünk, amikor az első fehér bimbók megjelentek. Ebben az állapotban a bibeszár már nyitott, a gombaspóra könnyen tud fertőzni. Tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban csapadék, illetve magas páratartalom várható, így minden adott lesz a virágfertőző monília betegség fertőzéséhez.

Javasoljuk, hogy az első fehér ballonos virágok megjelenésekor már kontakt és felszívódó készítményekkel védekezzünk. Amennyiben lekéssük és már fertőződnek a virágkezdemények, akkor már utána nem tudjuk megvédeni a virágokat. Javasoljuk, hogy a fehérbimbós állapot – virágzás között folyamatosan az időjárási tényezőkhöz igazodva kétszer vagy háromszor védekezzünk.

 

ŐSZIBARACK

 

A hosszan tartó hideg nyirkos időjárás nagymértékben elősegíti az őszibarack tafrinás levélfodrosodás betegség terjedését. Várható, hogy az idei évben a szokottnál nagyobb intenzitással fog a betegség megjelenni. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni.

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket.