Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések hűvösebb, csapadékos időjárást jósolnak. Péntek kivételével minden nap eshet az eső. A várható maximum léghőmérséklet 18-24 °C között várható. Május 17-18-án erős szél is lehetséges. Elképzelhető, hogy kevés alkalom lesz a permetezések végrehajtásához vagy ha mégis, akkor kevésbé lesznek ideálisak a körülmények. Ezen a héten a varasodás és az almamoly elleni védelem szempontjából fontos kezeléseket kell végrehajtani. Figyeljünk oda, hogy a lehetőségekhez képest optimális időpontokat találjuk meg, illetve vegyük figyelembe azt is, hogy a kevésbé kedvező alkalmak is hatásosabbak, mint a megkésett vagy elmaradt permetezés.

 

ALMA

 

Az alma jelenleg 10-15 mm nagyságú gyümölcsméret állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás

Almafa varasodás tünetekkel még nem találkoztunk. Elképzelhető, hogy a már fertőzött ültetvényekben, ahol a kezelések kevésbé voltak sikeresek, már jelen vannak az első fertőzések tünetei. Javasoljuk, hogy a kerteket tüzetesen szemlézzük, a régebbi leveleken, gyümölcsszáron, csészeleveleken, illetve a gyümölcskezdeményeken keressük az első tüneteket. Ilyenkor még csak apró világos, majd később sötétebb zöld foltokat, esetleg a gyümölcskezdeményen tűszúrás méretű sötét foltokat kell keresnünk. Amennyiben a betegség jelen van, javasoljuk hogy kuratív készítménnyel (di-fenokonazol, dodin hatóanyag) védekezzünk.

Az elkövetkező héten, amennyiben lehet hinni a meteorológiai előrejelzéseknek, sok csapadékra kell számítanunk, ez pedig növeli a varasodás fertőzési nyomását. A varasodás terjedése még kb. 2-3 hétig aszkospórákon keresztül történik (a szóródás végének a pontos időpontját később tudjuk megállapítani). Addig fontos, hogy felszívódó és kontakt készítményekkel egy menetben permetezzünk. A védekezéshez azol típusú hatóanyagot javaslunk. A permetezési fordulók kialakításakor vegyük figyelembe hogy a gyümölcsfáink gyorsan fejlődnek, ezzel együtt növekszik a felületük és a zöld tömegük is, a növényvédőszerek a növényi nedvben hamar felhígulnak.

Az elmúlt heti fertőzési veszélyhelyzeteket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.06 - 05.15.

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.06.-05.15.

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.06 – 05.15.

 

Lisztharmat

Az alma intenzív növekedési szakaszba lépett. Az új hajtásokon folyamatosan jelennek meg az új levelek. A magas hozam érdekében létfontosságú, hogy ezek a levelek épek és egészségesek legyenek. A lisztharmat fertőzése során a gombatelepek a levél felületén találhatóak, ahol a levéllemezt deformálják és kialakul a betegségre jellemző kanalas levéltünet. A deformált kisebb felületű levelek asszimilációs felülete is csökken, így kevesebb tápanyagot tud termelni a gyümölcs számára.

A lisztharmat ezt a fejlettségi állapotot kedveli a legjobban, ilyenkor terjed a fertőzött levelekről az újakra. Fontos, hogy a betegség terjedését megakadályozzuk és időben védekezzünk ellene. A készítmények kiválasztásakor javasoljuk azokat a gombaölő szereket, melyek eredményesen használhatóak mind a két fontos betegség, a lisztharmat és a varasodás elleni is.

 

Tűzelhalás

Az almában tűzelhalás tüneteivel nem találkoztunk annak ellenére, hogy a virágzás nagyon elhúzódott. Valószínűleg a virágzáskori alacsony hőmérséklet akadályozta a betegség terjedését.

 

Állati kártevők

 

Zöld almalevéltetű

Az alma intenzív hajtásnövekedés időszakban van, a friss hajtásvégek optimális élőhelyet biztosítanak a levéltetű kolóniáknak. Várható, hogy az elkövetkező hetekben a levéltetvek egyedszáma rohamosan növekedni fog. Javasoljuk, hogy a telepek kialakulásának a megelőzéséhez használjunk felszívódó rovarölő szereket.

Ökológiai ültetvényekben 1%-os gyümölcsfaolajjal, illetve narancshéjolajjal is védekezhetünk. Ezen készítmények csak akkor hatásosak, ha befedik a kártevőt, ezért fontos a pontos időzítés. A kezeléseket addig el kell végezni, amíg a levelek össze nem sodródnak, a deformált, összesodródott levelek fonákján a kártevő védve van, a permetlé nem jut el a megfelelő helyre, nem tudja a kártevőt befedni.

 

Vértetű

Az idei évben a vértetű komoly kártevő lehet. Tavaly is sok gondot okozott, illetve az áttelelése is sikeresen megtörtént a lombkorona szinten is, így az első telepek a megszokottól korábban jelentek meg, melyet a lombszinten áttelelő példányok hoztak létre. Várható, hogy az elkövetkező hetekben a gyökéren áttelelt egyedek is feljutnak a lomborona szintre, fokozva ezzel a kártétel nagyságát.

A kártevő a fertőzött ültetvényekben már most komoly problémát okoz, a védekezéseket nem szabad elhanyagolni. Most oda kell figyelni, különben minden egyes nemzedékük egyre nagyobb és nagyobb telepeket fognak kialakítani. Javasoljuk, hogy a hagyományos permetezés mellett a törzset, illetve a gyökérnyaki oltási csomót külön permetezzük. Erre alkalmas lehet a sorok gyomirtására használatos permetező adapter vagy kézi pisztolyos szórófej.

 

Almamoly

Az almamoly az elmúlt héten hatalmas egyedszámmal folytatta a rajzását. Nagy valószínűséggel most lehet a rajzáscsúcs közelében. A rajzás kezdete május első napjaira tehető, ekkor már adott volt a párzáshoz szükséges alkonyati hőmérséklet is. A biofix időpontot, amitől a hőösszeg alapján történő előrejelzést számítani lehet, vizsgálati helyszínektől függően 2023. május 01. és 03. közt lehet meghatározni. A tojásrakások, illetve a lárvakelések időpontját ettől az időszaktól lehet számítani, amit már csak a hőmérséklet befolyásol. Az elmúlt hétre az előrejelzések szerint melegre számítottunk. A nappali maximum hőmérsékletet 23°C köré jósolták, valamint éjjel sem lesz alacsonyabb a hőmérséklet 12 °C-tól. A valóságban ettől sokkal hűvösebb volt, így a várható tojásrakási időpontokon is módosítanunk kell. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt néhány nappal tolódott, amit az alábbi táblázatban foglaltam össze. A tojásrakáshoz szükséges hőösszeg Nyíregyházán, Apagyon és Csengerben már összejött, a többi településen számításaink szerint ez előrejelzés készítésének a napjától (2023.05.15.) még legalább 2 nap szükséges.

Az almamoly első nemzedéke elleni védekezéskor vegyük figyelembe, hogy a klorantraniliprol hatóanyag a hatását akkor fejti ki, ha a tojásrakások kezdetén, illetve a tojásrakás csúcsáig juttatjuk ki. Számításaim szerint ezen készítmények kijuttatási időpontja az elkövetkező napokban (2023.05.17. környéke) optimális.

Amennyiben az első kezelést granulovírus készítményekkel tervezzük, akkor a helyes felhasználásának az időpontja a lárvakelés kezdete. Ezen rovarölő szerek kijuttatása még korai, most még nem javasoljuk.

Almamoly csapdázási adatok

Almamoly csapdázási adatok

Almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

Almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

 

Cserebogarak, bundásbogarak

A cserebogarak, bundásbogarak a virágzás végével eltűntek az ültetvényekből. Egy-két érési táplálkozást végző májusi cserebogarat még lehet látni, de ezek már komolyabb kártételt nem okoznak.

 

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly rajzása fokozódik. Az almamolyhoz hasonlóan már eléri a rajzási csúcsot. Ellenük védekezni az almamoly elleni kezelésekkel a fent leírtak alapján lehet, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

 

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023.

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023.

 

Aknázómolyok

Az almalevél aknázómoly első nemzedékének a rajzása rövidnek bizonyult, ugyanis a rajzás-diagrammon egy mély völgy mutatkozik.

Az almamoly, illetve a levéltetvek elleni védekezéssel egymenetben tudunk ellenük védekezni, a granulovírus készítmények ezen károsító ellen sem hatásosak..

 

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023.

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023.

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye, szilva gyümölcsnövekedés állapotban van.

 

Virágfertőző monília

A tapasztalatunk az, hogy a virágfertőző monília kártétele magas. Köszönhető annak, hogy a virágzás nagyon elhúzódott, illetve hogy sok volt a csapadék, ami a gomba elterjedését nagy mértékben segítette. A kialakult tünetek ellen már nem lehet védekezni, idővel a fertőzött hajtásvégek el fognak száradni.

 

Meggy antraknózis

A meggy antraknózis elleni hatásos védelem az, amikor a kötődést követően folyamatosan kontakt gombaölő szerrel védekezünk és megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

Sztigmínás levéllikacsododás

A levéllikacsosodás betegség kialakulásához az időjárási tényezők optimálisak. Várható, hogy idővel kisebb barna foltok jelennek meg, majd beszáradnak és kilyukadnak. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni. A betegségre legjobban a szilva fogékony.

 

ŐSZIBARACK

 

A tafrinás levélfodrosodás további fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően megszűnt. A kialakult tünetek ellen védekezni javasoljuk a Syllit alkalmazását, hogy a fertőzött levelekről a betegség a gyümölcskezdeményre ne tudjon átmenni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek. A Syllit a beteg levelek lehullását kissé gyorsítja.
A korábbi fertőzések tünetei most nagyon látszanak. Találhatunk olyan gyümölcsöst is, ahol gyakorlatilag 100%-os a kártétel, egy épp levél sincs a fákon. Ezek az ültetvények is túl fogják élni, de a termés méretében és mennyiségében kevesebb lesz, mint amit elvártunk.

 

Levéltetvek

Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdenek kialakulni, a hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot. Most már meleg van, a szilvahajtások folyamatosan növekednek egyre több élőhelyet és élelmet biztosítva a levéltetveknek. Javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

 

Poloska szagú szilvadarázs

A poloska szagú szilvadarázs a tojásait a megkötött virágok termő részére rakja, később ezek kikelnek és a gyümölcskezdeményt károsítják, ami később le is hullik. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni, egy menetben a levéltetvek elleni védekezéssel

 

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtelevélbolha

A körtelevélbolha kolóniái lassan kialakulnak, a meleg időjárás kedvez a felszaporodásuknak. Virágzás alatt nehéz a kezeléseket elvégezni, a hatásos és eredményes készítmények nem használhatóak virágzáskor. Ezen a héten (2023.05.15.-21.) sok csapadékra számíthatunk. Használjuk ki ezt a lehetőséget és esőzések után védekezzünk. A nagyobb esők lemossák a körtelevélbolha által létrehozott mézharmatot, így a védtelenebb kártevőt könnyebben el tudjuk majd pusztítani.

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeink bármelyikén.