Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések szerint a várható maximum hőmérséklet 21-27 °C között lesz, pénteken szombaton (06.16-17.) lehűlés, eső, heves szél várható, majd vasárnapra a hőmérséklet visszaemelkedik, a csapadék akkor is várható.

 

ALMA

Az alma jelenleg 30-40 mm nagyságú gyümölcsméret (kisdió) állapotában van.

Betegségek:

Almafa varasodás:
Az almafa varasodás tünetei sok helyen elég erősen látszanak, sajnos olyan kertekben is jelen vannak a tünetek, ahol időben és rendszeresen permeteztek, Május elején, közepén akadtak olyan időszakok, amikor az optimális időben nehezen lehetett védekezni, mert az időjárási tényezők nem engedték. Valószínűleg az akkor fertőzött állomány tünetei láthatóak most. Az elmúlt hét is veszélyes volt a varasodás tekintetében, gyakorlatilag egybefüggő csapadék és ennek következtében több napig nedves levelek elősegítették a betegség további terjedését.

2023.06.12-én végeztünk aszkospóra szóródási vizsgálatot egy nyíregyházi és két tuzséri mintából. A nyíregyházi mintában nagyon kevés aszkospórát még találtunk, ez egyik tuzséri mintában már nem volt, a másikban csak 3 db-ot találatunk. Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy megszűnt az aszkospórák szóródása, a fertőzés már kizárólag konídiumos formában terjed tovább.

A védekezést azokban az ültetvényekben, ahol a betegség tünetei jelen vannak, ott javasoljuk a felszívódó és kontakt készítmények tankkeverékben való kijuttatását. Ahol tünetmentes az állomány, ott már válthatunk kontakt készítményekre.

 

Lisztharmat:
Bár a varasodás a legjelentősebb betegség, a lisztharmatot sem kell elfelejtenünk. Most az időjárás kevésbe kedvez a fejlődésének. Arra viszont számíthatunk, hogy az elkövetkező héten a napos meleg időjárás, a korábban lehullott csapadék, illetve a zöld lombfelület erőteljes párologtatása, a várható magas páratartalom miatt a lisztharmat erőteljesen visszatérhet.

A lisztharmat elleni védekezés kiemelkedő fontosságú fajtától függően még kb. 20-30 napig (hozzávetőlegesen eddig fog tartani a hajtásnövekedés). Az új hajtásokon lévő új levelek védelme a legfontosabb. A lisztharmat elleni védekezés tekintetében ez a legkritikusabb időpont. A fő feladat a betegség tovaterjedésének a megállítása. A legeredményesebben ezt úgy tudjuk elvégezni, ha speciális lisztharmatölő készítményekkel kezeljük. A kén tartalmú készítmények esetében minden esetben az alacsonyabb nyári dózist (4l/ha) alkalmazzuk, továbbá az is vegyük figyelembe, hogy a hőmérséklet emelkedésével nő a fitotoxikusságra való hajlam.

 

Tűzelhalás:
Nagyon erős tűzelhalás tünetekkel lehet találkozni. Az elmúlt heti esős és meleg időjárás tovább segítette a betegség terjedését. Számíthatunk arra, hogy a tűzelhalás ez elkövetkező időszakban tovább fog terjedni. A sok csapadék, az éjjeli hűvös idő reggelre harmatot okoz, plusz a magas pára mind elősegíti a baktérium terjedését. Amennyiben az időjárás szárazabbra változik, csak akkor fog csökkenni a fertőzés. A már fertőzött ágak gyógyítására nincs lehetőség, a betegség terjedési sebességét tudjuk csak csökkenteni.

Védekezési javaslat tűzelhalás ellen:
A hagyományos és korábban leghatékonyabbnak tartott védekezés a fertőzött hajtások eltávolítása. Fontos, hogy ezzel a módszerrel akár nagyobb kárt is okozhatunk, akár terjeszthetjük is a baktériumot. A metszéssel történő védekezés esetében a metszőollót minden fa után fertőtleníteni kell. Erre használhatunk tömény, legalább 60%-os alkoholt vagy a kereskedelmi forgalomban használható baktericid hatású kézfertőtlenítő szereket. A lemetszett hajtásvégeket össze kell gyűjteni és az almáskerten kívül el kell égetni. A metszések után minden esetben javasoljuk a réz tartalmú készítményekkel való kezelést.

Használatosak még a réz tartalmú szerek alkalmazása: A réz tartalmú készítmények használatakor vegyük figyelembe, hogy ilyenkor perzselő hatása van. 25 °C alatt használjuk és ne permetezzünk vizes levélfelületre! Javasoljuk a Bordóilé Neo SC-t 3,0 l/ha dózisban, illetve a perzselés csökkentése érdekében hatásos még a csökkentett dózisú (1,5 – 2 kg,l/ha) réz tartalmú szerek alkalmazás, a termésnövelő anyagként engedélyezett Sergomil-L 60 folyékony réz tartalmú készítmény 2l/ha dózisú keveréke.

Az antibiotikumok használata nem engedélyezett, eseti engedéllyel sem! A szakirodalom és külföldi tapasztalatok alapján az oxitetraciklin, streptomicin, kasugamicin hatóaanyagok hatásosak a tűzelhalás ellen, amennyiben megfelelő ismétlésekkel kúraszerűen használjuk. A Kasumin 2L készítmény eseti engedélye csak zöldség kultúrákban érvényes. Elképzelhető, hogy a későbbiekben kiterjesztik almás termésűekre is.

 

Állati kártevők

Atkák:
Az atkák első nemzedéke még nem látszik. A hűvösebb idő és az elmúlt heti nagy esőzések nem engedték felszaporodni. Amennyiben az időjárás szárazabbra és melegebbre vált, számíthatunk a felszaporodásukra. Javasoljuk a kertek szemlézését. Amint megjelennek az első kárképek, érdemes a permetezéseket elkezdeni a későbbi felszaporodás elkerülése végett. Azokban az ültetvényekben, ahol az elmúlt évben jelen volt a kártevő, ott javasoljuk, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a szemlézésre.

 

Vértetű:
A most károsító szívókártevők esetében talán a vértetű a,z ami a legfontosabb. Egyre nagyobb egyedszámban jelenik meg a levél ízesüléseknél, a bőrredőkben, sebeken vattaszerű képződmény, amit maga körül fejleszt, teljes védelmet nyújt rovarölő szerek ellen. A hagyományos felszívódó neonikotin származékok nem jelentenek tökéletes védelmet ellenük, ugyanis a fás részen, kérgen károsító egyedek ellen nem tud hatásos védelmet biztosítani.

Védekezési javaslatunk:
• Gyökérnyaki résznél elsősorban intenzív M9-es alanyú fajtáknál a sebfelületek (pocok, nyúl rágás…) és az oltási csomó fertőtlenítő sebkezelése. Erre kifejezetten alkalmas az agromésztej kipermetezése vagy beecsetelése, esetleg más a környezetre nem veszélyes anyagot is használhatunk, ami oldja a viaszgyapotot, illetve irritálja a bőrüket. Amennyiben meszes permetezést végzünk, ügyeljünk arra, hogy csak a gyökérnyak és a törzs részét érheti a permetszer, a lombkoronát, zöld részeket nem. Kiválóan alkalmas erre a célra a permetező pisztoly vagy a faköz gyomirtásra is alkalmas permetezők, permetező egységgel felszerelt fűkaszák, amelyet úgy állítunk be, hogy a törzset is érje a permetlé.

 

Pajzstetű:
A Kaliforniai pajzstetű most rajzik. Az imágók elleni védekezéseket most célszerű elvégezni, illetve a kikelő lárvák most még védtelenek a rovarölő szerekkel szemben. A fiatal lárvákon még nincs pajzs, csak az első, illetve a második vedlés után alakul ki a védelmet nyújtó pajzs.

 

Levéltetvek:
Az elmúlt heti csapadékos, hűvös időjárás kissé visszafogta a levéltetvek fejlődését, de még így is erőteljesnek mondható a terjeszkedésük. Az elkövetkező időszakban várható a felszaporodásuk. Fontos, hogy most az első kolóniák kialakulása előtt védekezünk megfelelő felszívódó készítményekkel. A levéltetvek fertőzése egészen addig fog problémát okozni, amíg a hajtásnövekedés be nem fejeződik, addig folyamatosan jelenek meg a levéltetvek számára optimális életteret nyújtó friss hajtásvégek. Javaslom, hogy nikotin származékokkal védekezzünk. Ezen készítmények tökéletes felszívódnak, eljutnak az új levelekbe és kb. 2 hétig nyújtanak védelmet.

 

Almamoly:
Az almamoly rajzása hektikus. Egyes településeken teljesen megszűnt, máshol folyamatos a rajzás. A jéghálós ültetvényekben kisebb mennyiségen vagy egyáltalán nem találkozhatunk velük. A 2. nemzedék imágói számításaink szerint még nem jelentek meg.

 

Keleti gyümölcsmoly:
A keleti gyümölcsmoly rajzása kissé csökkent, de még mindig jelen vannak. Ellenük az almamoly elleni kezelésekkel a fent leírtak alapján lehet, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

 

Almailonca:
Az almailonca rajzása nagyon rövid volt. Gyakorlatilag 2 hét alatt lerajzott, már nem fognak a csapdák.

 

Aknázómolyok:
Az almalevél aknázómoly második nemzedékének kisebb egyedszámmal elindult a rajzása. Az almamoly, illetve a levéltetvek elleni védekezéssel egy menetben tudunk ellenük védekezni, a granulovírus készítmények ezen károsító ellen sem hatásosak..

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye, szilva gyümölcsnövekedés állapotban van.

 

Meggy antraknózis:
Az érés előtt az elmúlt héten csapadékos, párás időjárásunk volt, Várható, hogy az antraknózis fetőzése erősödni fog. A védekezéskor minden esetben vegyük figyelembe a készítmények egészségügyi várakozási idejét. A hatékony védekezés alapja, hogy a fertőzést, a kórokozó a növénybe való bejutását akadályozzuk meg, ezt most tudjuk megtenni. A csapadékos időjárásban a kórokozó könnyen meg tudja fertőzni a
gyümölcskezdeményt. Javasoljuk, hogy az esőzéseket követően kontakt vagy a mélyhatású gombaölő szerekkel védekezzünk.

 

Blumeriellás levélfoltosság:
A meggy és a cseresznye betegségre. A tünetek első jeleivel, a leveleken megjelenő barnás-lilás foltokkal még nem találkoztam. Elsősorban kezeletlen ültetvényeken lehet számítani a felszaporodásukra, az antraknózis elleni védekezés hatásos a blumeriella ellen is.

 

Sztigmínás levélikacsododás:
A levélikacsosodás betegség kialakulásához az időjárási tényezők optimálisak. Várható, hogy idővel kisebb barna foltok jelennek meg, majd beszáradnak és kilyukadnak. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni. A betegségre legjobban a szilva fogékony.

 

Cseresznyelégy:
A korai cseresznyék érése elkezdődött, jellemzően ezeket a fajtákat a cseresznyelégy még nem károsítja. A későbbi érésű meggyben, cseresznyében fog a kártevő megjelenni. Javasoljuk, hogy legkésőbb a zsendülés első szakaszában védekezzünk acetamiprid hatóanyagú készítményekkel. Az eredményes védekezés alapja, hogy a permetlevet a felső lombkorona szintjébe is juttassuk ki, ugyanis az imágó szereti a napfényes meleget, így a korona felső harmadában van jelen elsősorban. A feromon csapdákat is ide javasoljuk kirakni.

 

ŐSZIBARACK

 

Levéltetvek:
A hűvös, csapadékos időjárás lelassította a kolóniák kialakítását, ennek ellenére a szilva levéltetű kolóniák nagy egyedszámban jelen vannak. Javasoljuk a védekezéseket folytatni, minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly:
A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik, a védekezéseket javasoljuk folytatni.

 

Barackmoly:
A barackmoly rajzása folyamatos. Javasolt kontakt készítmények, sodrómoly, lárvák, levéltetvek ellen

 

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtevarasodás:
A körtevarasodás nem az a kimondottan veszélyes körte kórokozó, de a május végi csapadékos időjárásban számíthatunk rá, hogy fertőzés történhetett és később komoly problémát is okozhat. A körtevarasodás elleni védekezés alapja, hogy a hajtásnövekedési időszakban nem engedjük meg a levéltünetek kialakulását. Később, július, augusztusban a fertőzött levelekről indulnak ki a gyümölcstünetek. A védekezést most kell elvégezni, megakadályozva ezzel az ültetvényen belüli felszaporodását és a későbbi gyümölcsfertőzést

 

Körtelevélbolha:
A körtelevélbolha várható, hogy egyre erősebben lesz jelen az ültetvényekben, a meleg időjárás felgyorsítja a fejlődésüket. A kolóniákon gyorsan ki tud alakulni a mézharmat, ami teljesen megvédi a kártevőt a növényvédő szerektől. A védekezésekkor minden egyes alkalommal szükséges tapadásfokozó szereket használni! Az elmúlt heti csapadékos idő lemosta a mézharmatot, érdemes ezt az időszakot kihasználni és
védekezni a körtelevélbolha ellen.

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban is megtalálható elérhetőségeink bármelyikén!