Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések szerint a várható maximum léghőmérséklet 24-28 °C között lesz, csapadékra szinte minden nap számíthatunk. Az eső az előrejelzések szerint a hónap utolsó napjaiban viharos széllel fog társulni, a magas hőmérséklet miatt jégesőveszély is lehet.

 

ALMA

 

Az alma jelenleg 50-60 mm nagyságú gyümölcsméret állapotában van. Egyes fajtáknál a hajtások növekedése részben befejeződött, a lombkorona felső részeiben lévő hajtások növekedése még folyamatban van.

 

Betegségek:

 

Almafa varasodás:
Az almafa varasodás fertőzése az idei évben nagyon erős. A kora tavaszi fertőzések sok helyen okoztak gyümölcstünetet. Június első dekádjában megszűnt az aszkospórák szóródása. A betegség terjedése változott, a fertőzésben már csak a konídiumok vesznek részt. Elméletileg a fertőzési intenzitás csökkenését várhatnánk, de a folyamatos csapadék, főleg a szatmári és felsőszabolcsi tájegységben állandó feltételt nyújt a betegség terjedéséhez. Összegezve elmondhatjuk, hogy a varasodás fertőzési nyomása nem csökkent az aszkospórák szóródásának a befejeztével. A meteorológiai előrejelzések az elkövetkező hétre is további csapadékot jósolnak, ami tovább növeli a fertőzési veszélyhelyzetet.

Tekintettel arra, hogy a varasodás fertőzését elősegítő időjárás következik, azokban az ültetvényekben, ahol a betegség tünetei jelen vannak, ott továbbra is javasoljuk a felszívódó és kontakt készítmények tankkeverékben való kijuttatását. Ahol tünetmentes az állomány, ott már válthatunk kontakt készítményekre. A tünetmentes ültetvényekben a csapadékos időjárást követő kontakt (Delan Pro) készítmények alkalmazása elegendő a sikeres védekezésekhez.

Az elmúlt két heti fertőzési veszélyhelyzeteket az alábbi táblázatban foglaltam össze:

 

Almafa varasodas fertozesi idopontok 2023.06.13. 06.25Almafa varasodas fertozesi idopontok 2023.06.13. 06.25. 2

 

Lisztharmat:
A lisztharmat terjedése jelenleg jelentős. A párás, esős, majd napos időjárás optimális a betegség terjedéséhez. A lombkoronában a hajtások nagy része már befejezte a növekedésüket, megjelentek a csúcsokon a záró rügyek. A lisztharmat a friss hajtásokon lévő leveleket támadja meg. A hajtásnövekedés befejeztével a betegség terjedése is meg fog állni.

Tűzelhalás:
A tűzelhalás egyes kertekben nagyon erősen jelen van. Sajnos a további terjedésükre lehet számítani. Az elmúlt hetek időjárása, illetve a várható időjárás optimális körülményeket teremt a baktérium fertőzéséhez.
Nehéz kimondottan hatásos kezeléseket javasolni. A fertőzött hajtások eltávolítása lenne a legoptimálisabb, de ilyen esős időben ezzel öngólt is lőhetünk, a nyílt sebekkel még tovább növelhetjük a betegség terjedését. Véleményem szerint a tűzelhalás akkor fog megállni, ha az esőzések, párás időjárás csökkenni fognak és helyébe száraz, meleg, nyári időjárás lép.

Védekezési javaslat tűzelhalás ellen:
A hagyományos és korábban leghatékonyabbnak tartott védekezés, a fertőzött hajtások eltávolítása. Fontos, hogy ezzel a módszerrel akár nagyobb kárt is okozhatunk, akár terjeszthetjük is a baktériumot. A metszéssel történő védekezés esetében a metszőollót minden fa után fertőtleníteni kell. Erre használhatunk tömény, legalább 60%-os alkoholt vagy a kereskedelmi forgalomban kapható baktericid hatású kézfertőtlenítő szereket. A lemetszett hajtásvégeket össze kell gyűjteni és az almáskerten kívül el kell égetni. A metszések után minden esetben javasoljuk réztartalmú készítményekkel való kezelést.

Használatosak még a réztartalmú szerek alkalmazása: A réztartalmú készítmények használatakor vegyük figyelembe, hogy ilyenkor perzselő hatása van. 25 °C alatt használjuk és ne permetezzünk vizes levélfelületre!

 

Állati kártevők

 

Atkák:
Az elkövetkező időszakban az atkák fogják átvenni a szívókártevők szerepét. Várhatóan a levéltetvek egyedszáma csökkenni fog. Helyükbe a most még csak szórványosan elhelyezkedő atkakolóniák fognak lépni. A magas hőmérséklet elősegíti a fejlődésüket és a gyors generáció váltásoknak köszönhetően hamar fel tudnak szaporodni. Az atkák ellentétben a levéltetvekkel az idősebb leveleken is képesek megtelepedni, illetve károsítani azokat.

Javasoljuk a kertek szemlézését. Amint megjelenik az első kárkép, illetve előtte megelőző jelleggel érdemes a permetezéseket elkezdeni a későbbi felszaporodás elkerülése végett. Azokban az ültetvényekben, ahol az elmúlt évben jelen volt a kártevő, ott javasoljuk, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a szemlézésre.

 

Vértetű:
A szívó kártevők közül a vértetűnek is kedvez az időjárás. Várhatóan egyre nagyobb egyedszámban fognak megjelenni. A levél ízesüléseknél, a bőrredőkben, sebeken megjelenő vattaszerű képződmény, amit maga körül fejleszt, teljes védelmet nyújt rovarölő szerek ellen. A hagyományos felszívódó neonikotin származékok nem jelentenek tökéletes védelmet ellenük, ugyanis a fás részen, kérgen károsító egyedek ellen nem tud hatásos védelmet biztosítani.

 

Pajzstetű:
A Kaliforniai pajzstetű rajzás június első heteiben volt a csúcson, várhatóan a rajzás már befejező-dött és a populáció az érzéken L1 illetve L2-es lárvastádiumban van. Ezeket a lárvákat még nem vagy csak részben védik a pajzsok, érdemes kihasználni ezt az időszakot és védekezni elsősorban kontakt készítményekkel ellenük, később a pajzs kialakulás aután az már védeni fogja őket a rovar-ölő szerektől.

 

Levéltetvek:
Az elmúlt heti csapadékos, hűvös időjárás kissé visszafogta a levéltetvek fejlődését, de még így is erőteljesnek mondható a terjeszkedésük. Az elkövetkező időszakban várhatóan a terjedésük csökkenni fog. A hajtások növekedése lassan befejeződik és az almafákon már a levéltetveknek kedvező friss hajtások is megszűnnek, ezzel már már nem tudnak új kolóniákat kialakítani. Azokban az ültetvényekben, ahol a hajtások már csúcsrügyben zárultak, már nem fognak problémát okozni.

Javasoljuk, hogy a kertszemléknél fordítsunk figyelmet a hajtások állapotára. Amennyiben még találunk új leveleket, akkor a levéltetvek elleni védekezés folytatását javasoljuk. Elképzelhető, hogy ez lesz a levéltetvek elleni utolsó védekezés. Amennyiben már a teljes lombkoronán zárultak a hajtások és levéltetvekkel nem találkozunk, akkor már nincs szükség további kezelésekre.

Javaslom, hogy felszívódó szerekkel védekezzünk. Ezen készítmények tökéletesen felszívódnak, eljutnak az új levelekbe és kb. 2 hétig nyújtanak védelmet.

 

Almamoly:
A hőösszeg számítás alapján az első nemzedék még lárvaállapotban van, illetve bábozódnak. Számításaink szerint a 2. nemzedék imágói az elkövetkező hetekben fognak megjelenni.

 

Almamoly csapdazasi adatok 2023. 3

Almamoly csapdázási adatok 2023.

Almamoly csapdazasi adatok 2023. 2

 

Almamoly hoosszeg alapjan torteno elorejelzese 4

Almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

Keleti gyümölcsmoly:
A keleti gyümölcsmoly rajzása kissé csökkent, de még mindig jelen vannak. Ellenük védekezni az almamoly elleni kezelésekkel a fent leírtak alapján lehet, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

 

Keleti gyumolcsmoly csapdazasi adatok 2023. 4

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023.

 

Almailonca:
Az almailonca rajzása nagyon rövid volt. Gyakorlatilag 2 hét alatt lerajzott, már nem fognak a csapdák.

 

Almailonca csapdazasi adatok 2023. 2

Almailonca csapdázási adatok 2023.

 

Aknázómolyok:
Az almalevél aknázómoly második nemzedékének a rajzása fokozódik. A populáció most épül fel, a meleg időjárás elősegíti a felszaporodásukat. Javasoljuk, hogy a védekezést elsősorban felszívódó szerekkel végezzük el, megelőzve ezzel a nagyobb populáció kialakulását.

 

Almalevel aknazomoly csapdazasi adatok 2023. 4

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023.

 

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye, szilva gyümölcsnövekedés állapotban van.

 

Meggy antraknózis:
Az érés előtt az elmúlt héten csapadékos, párás időjárásunk volt, várható, hogy az antraknózis fetőzése erősödni fog. A védekezéskor minden esetben vegyük figyelembe a készítmények egészségügyi várakozási idejét.

A hatékony védekezés alapja, hogy a fertőzést, a kórokozó a növénybe való bejutását akadályozzuk meg. Ezt most tudjuk megtenni. A csapadékos időjárásban a kórokozó könnyen meg tudja fertőzni a gyümölcskezdeményt. Javasoljuk, hogy az esőzéseket követően kontakt vagy mélyhatású gombaölő szerekkel védekezzünk.

 

Blumeriellás levélfoltosság:
A meggy és a cseresznye betegsége. A csapadékos, párás időjárás kedvez a betegség kialakulásának. Várható, hogy a következő hetekben megjelenhetnek az első tünetek. Ekkor a leveleken apró lilás foltok jelennek meg, ami később beszárad, a levél sárgul, idővel le is hullanak a fertőzött levelek.

 

Sztigmínás levéllikacsododás:
A levéllikacsosodás betegség kialakulásához az időjárási tényezők optimálisak. Várható, hogy idővel kisebb barna foltok jelennek meg, majd beszáradnak és kilyukadnak. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni. A betegségre legjobban a szilva fogékony.

 

Cseresznyelégy:
A korai cseresznyék érése elkezdődött, jellemzően ezeket a fajtákat a cseresznyelégy még nem károsítja. A későbbi érésű meggyben, cseresznyében fog a kártevő megjelenni. Javasoljuk hogy legkésőbb a zsendülés első szakaszában védekezzünk acetamiprid hatóanyagú készítményekkel.

Az eredményes védekezés alapja, hogy a permetlevet a felső lombkorona szintjébe is juttassuk ki, ugyanis az imágó szereti a napfényes meleget, így a korona felső harmadában van jelen elsősorban. A feromon csapdákat is ide javasoljuk kirakni.

 

 

ŐSZIBARACK

 

Levéltetvek:
A hűvös, csapadékos időjárás lelassította a kolóniák kialakítását, ennek ellenére a szilva levéltetű kolóniák nagy egyedszámban jelen vannak. Javasoljuk a védekezéseket folytatni vagy minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly:
A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik, a védekezéseket javasoljuk folytatni.

 

Barackmoly:
A barackmoly rajzása folyamatos. Javasolt kontakt készítmények sodrómoly, lárvák, levéltetvek ellen.

 

 

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található

 

Körtevarasodás:
A körte varasodás nem az a kimondottan veszélyes körte kórokozó, de a május végi csapadékos időjárásban számíthatunk rá, hogy fertőzés történhetett és később komoly problémát is okozhat. A körte varasodás elleni védekezés alapja, hogy a hajtásnövekedési időszakban nem engedjük meg a levéltünetek kialakulását. Később, júliusban, augusztusban a fertőzött levelekről indulnak ki a gyümölcstünetek. A védekezés most kell elvégezni, megakadályozva ezzel az ültetvényen belüli felszaporodását és a későbbi gyümölcsfertőzést

 

Körtelevélbolha:
A körtelevélbolha várható, hogy egyre erősebben lesz jelen az ültetvényekben. A meleg időjárás felgyorsítja a fejlődésüket. A kolóniákon gyorsan ki tud alakulni a mézharmat, ami teljesen megvédi a kártevőt a növényvédő szerektől. A védekezésekkor minden egyes alkalommal szükséges tapadásfokozó szereket használni! Az elmúlt heti csapadékos idő lemosta a mézharmatot, érdemes ezt az időszakot kihasználni és védekezni a körtelevélbolha ellen.

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban is megtalálható elérhetőségeinken!