Ezen a héten az időjárás a hónapra jellemzően változékony, az előző héttől hűvösebb lesz, a levegő hőmérséklete maximum 12-16°C között várható. Csapadékra gyakorlatilag a hét minden napján számíthatunk, az éjszakai minimum hőmérséklet csütörtökön, pénteken (2024.04.19-20-án) +1°C lesz, fagyzugos vagy fagyérzékeny területeken ekkor fagyra is számíthatunk.

 

Termésszabályozás

A túlkötött almák vegyszeres ritkítását a héten 10-20 mm nagyságú gyümölcskezdemény esetében javasoljuk elvégezni benziladenin hatóanyagú (Globaryll 100) készítménnyel. Fontos, hogy a készítmény hatásához meleg szükséges, az előrejelzések szerint a hétvégén lesz megfelelő hőmérséklet az alkalmazásához.

 

ALMA

Az alma jelenleg sziromhullás, terméskötődés állapotában van.

 

Betegségek

Almafa varasodás:
Az aszkospórák szóródása már több mint egy hónapja elkezdődött. Ugyan a március eleji indulást követően a szóródás intenzitása csökkent, de ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is csökkent, így a varasodásfertőzésnek a veszélye sem volt magas. Számításaink szerint az első (2024.03.12-én bekövetkezett) fertőzések tünetei az idősebb leveleken, csészeleveleken vagy a száron megjelenhetnek. A kertszemlék során nem találkoztunk varasodástünettel, remélhetőleg az idejében elvégzett kezelések megakadályozták a betegség kialakulását. Az elmúlt héten az időjárás meleg és csapadékmentes volt, a varasodás terjedésére, fertőzésre nem volt optimális.

Érdemes odafigyelni a páratartalomra és az éjszakai harmatra. A meteorológiai állomásaink szerint Csengerben és Tuzséron a varasodás veszélye fokozott. Az éjszakai hőmérsékletkülönbség hatására a levegő nedvessége kicsapódott a levelekre és hosszú, több mint 10 órás levélfelületi nedvességet
okozott, úgy hogy csapadék azokon a napokon nem esett. Annak ellenére, hogy az éjszakai hőmérséklet alacsony, a fertőzés be tud következni. Ezen a két településen javasoljuk a permetezési ismétlések közti időintervallum csökkentését, kuratív készítmények alkalmazását.

Április 16-án Nyíracsád kivételével minden településen megfelelő csapadék volt az új fertőzések kialakulásához. Javasoljuk, hogy a héten felszívódó azol típusú gombaölő szerek és kontakt készítmények keverékével védekezzünk.

Lisztharmat:
A lisztharmat jelenleg a primer, azaz az elsődleges tüneteket mutatja. Az almafákon jelenleg a fertőzött hajtásokból előjövő levelekről fertőz a friss levelekre. A betegség terjedésének a megállítása érdekében javasoljuk a célzott védekezéseket. Elsősorban olyan azol típusú készítményekkel, amelyek hatásosak a lisztharmat ellen is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag kombinációs partner nélkül nem elég a lisztharmat-fertőzéshez. A lisztharmat ellen eredményesen használhatjuk a kéntartalmú készítményeket is.

Tűzelhalás:
A virágzás már lezárult, egyes még kései virágokkal találkozhatunk. A tűzelhalás fertőzésének a veszélye csökkent, tünetekkel egyelőre nem találkoztunk. Az elmúlt héten az időjárás meleg volt, de csapadékmentes, így a betegség terjedéséhez szükséges klimatikus tényezők kevésbé voltak adottak.

Piros gyümölcsfa takácsatka:
A piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) elleni védekezést javasoltuk az előző előrejelzésünkben. Akkor a kártevő érzékenyebb volt a rovarölő szerekre. Köszönhetően az elmúlt heti meleg időjárásnak, most már valószínűleg nagyobb arányban találhatóak a kifejlett alakok és a szövedékképződés is megindult, így a készítmények hatása is csökkent.

Zöld almalevéltetű:
A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben, a kis levélkezdemények védelmében a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani. Hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

Vértetű:
A gyökérnyaki szinten áttelelt vértetű egyedek most vándorolnak fel a lombkoronába, és kezdik el a telepek kiépítését. Sajnos már találkoztunk olyan vértetű kolóniával, ami már egész ágakat befedett. Az ellenük való védekezés nehéz. A vattaszerű telepek védelme alatt a kártevő szépen fel tud szaporodni. Javasoljuk ez ellenük való védekezést. A friss hajtásokon megjelenő vértetű ellen a felszívódó rovarölő szerek hatásosak.

Almamoly:
Az almamoly rajzása elindult. Az első almamolyt 2024.04.14-én fogtuk Nyíregyházán. A meteorológiai adatok szerint a párzáshoz szükséges alkonyati hőmérséklet minden egyes általunk mért helyszínen 2024.04.15-én már adott volt. Később, a rákövetkező nap (2024.04.16-án) a hőmérséklet a párzáshoz szükséges optimum alá hűlt. Várhatóan a héten a tojások rakása nem vagy csak kis intenzitásal fog megindulni. Annak ellenére, hogy a párzáshoz szükséges egyéb feltételek (hőmérséklet) még csak részben adottak, a tojások rakása még nem indult el. Az úgynevezett biofix időpont, ami a rajzás kezdetét jelzi, az idei évben április 15-re tehető, ugyanis ez volt az elő nap, amikor már rendszeresen fogtak nagy egyedszámot a csapdák és az alkonyati hőmérséklet is 16 °C felett volt. Egyes helyszíneken a csapdák az első napon kimondottan sok almamolyt fogtak, mint a mi esetünkben Kölcsén.

A kezeléseket egyelőre még nem kell elkezdeni. Ezen a héten a meteorológiai előrejelzések szerint hűvös idő várható, így valószínűleg a következő héten már a rajzás is erősödni fog és a célzott, tojások és fiatal lárvák elleni kezeléseket akkor kell majd elvégezni.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

A meggy jelenleg megymag méretű gyümölcsállapotában található.

Virágfertőző monília:
A meggyvirágzás már befejeződött, ezzel a virágfertőző monília terjedése is megállt. A virágzás alatt változó, csapadékos és száraz időjárás volt. A betegség fertőzéséhez szükséges időjárási tényezők csak részben voltak adottak, tünetekkel még nem találkoztunk. A további védekezés már nem indokolt.

Meggy antraknózis:
A meggy következő betegsége, ami ellen védekeznünk kell, az antraknózis. A kezeléseket a kötődést követően csapadékos időjárás esetén folyamatosan megelőző jelleggel kontakt gombaölő szerrel javasoljuk elvégezni, hogy megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

ŐSZIBARACK

Az őszibaracktermés növekedés állapotában van.

Tafrinás levélfodrosodás:
Az elmúlt héten a meleg időjárásnak köszönhetően a tafrinás levélfodrosodás betegség terjedése teljesen leállt. A leveleken lévő tünetek látszanak, de várhatóan új leveleken fertőzés már nem fog létrejönni. A károsodott leveleken a deformáció egyre markánsabb lesz, a levéllemez meg fog vastagodni, majd várhatóan néhány héten belül lehullanak. Védekezésre nincs szükség.

 

További szakmai tanácsok a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken kérhetők.