Ezen a héten az időjárás az előrejelzések szerint melegebb lesz mint az előző héten volt, a levegő hőmérséklete maximum 20-26°C között várható, csapadékra a hét második felében, illetve hétvégén (2024.05.02 – 04.) számíthatunk, az éjszaka hőmérséklet már várhatólag nem fog fagy közeli értékre csökkenni.

 

Fagykár

Javaslom, hogy ellenőrizzük az ültetvényeinket, több gazdálkodótó jelezte, hogy a termény kezdeményeket megvágva barna vagy fekete magházzal találkoztak, véleményem szerint ezek a gyümölcskezdemények le fognak hullani a természetes gyümölcshullás idején. Információink szerint Lengyelországban a kora tavaszi fagy minden gyümölcstermő növényt érintett, ott nagy a fagykár, elképzelhető, hogy ez kedvezően fog hatni a hazai gyümölcspiacra.

 

Termésszabályozás

A túlkötött almák vegyszeres ritkítását a héten még elvégezhető, az elmúlt héten a hőmérséklet alacsony volt, így a benziladenin hatóanyagú készítmények sem tudták kifejteni a kellő hatásukat, illetve a gyümölcskezdemények mérete sem nőtt túl sokat, almában (gála) a királyvirágok jellemzően 12-15 mm nagyságúak. A hőmérséklet emelkedésével a termésritkítása az időjárás a héten megfelelő lesz, javasoljuk a kezelések elvégzését amennyiben szükséges. Ne felejtsük, hogy egy jó terméshez általában az alma virágzatából elég ha az 5 virágból egy köt meg.

 

ALMA

Az alma jelenleg 10-15mm átmérőjű gyömölcs állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás
Az ültetvényekben megjelent a varasodás tünete, elsősorban az idősebb leveleken találhatóak varasodás foltok, gyümölcsön még nem találkoztam ilyennel, idővel várhatunk a gyümölcstünetek megjelenésére is. Az aszkospórák még szóródnak mellettük megjelent a konídiumos alak is, így a betegség már mind a két spórával tud fertőzni, az almafa varasodás tekintetében ez az időszak, amikor a legveszélyesebb, amikor a legjobban terjed a kórokozó. Az elmúlt héten a meteorológiai állomásainkat kielemezve (lenti táblázat) láthatjuk, hogy minden általunk vizsgált helyszínen komoly fertőzés volt, szerencsére az esőzések közt volt megfelelő száraz szélmentes időszak amikor lehetett permetezni remélhetőleg a védekezések eredményesek voltak.

Ha az előttünk levő hét meteorológiai előrejelzéseit nézzük, akkor láthatjuk, hogy május első napjaiban csütörtök és vasárnap közt (2024.05.02 és 05.) számíthatunk jelentősebb csapadékra, ekkor a fertőzési nyomás magas lesz. Ahogy a korábbi előrejelzésünkben már jeleztük, javasoljuk a folyamatos kezeléseket felszívódó és kontakt szerek kombinációjával. Arra számíthatunk, hogy még egy hónapig május végéig a varasodás terjedése intenzív lesz, ebben az időszakban fokozottan figyeljünk a védekezésre, és amennyiben az időjárás csapadékos a kezeléseket időben végezzük el, esetleg a kezelési fordulókon is érdemes sűríteni. Vegyük figyelembe, hogy a hajtások növekedése intenzív, a felszívódó szerek “felhígulnak” a növényi nedvekben.

 

Lisztharmat
Az elmúlt héten a lisztharmat további terjedése a hűvös csapadékos időjárás miatt visszább esett, de találkozhatunk mind a primer (fertőzött rügyekből kifejlődő fertőzött hajtások) mind a szekunder tünetekkel (egészséges levelek, levél szélek deformálódnak kanalasodnak, a deformált részen megjelenik a penésztelep). Jelenleg az elsődleges cél, hogy a szekunder tünetek kialakulását megakadályozzuk, a deformált levelek kisebbek lesznek, asszimilációs felülete is csökken így a termés mennyiségében is jelentkezhet a kár.

Az elkövetkező héten napos, meleg időre, május 2-tól csapadékra és melegre is számíthatunk, ami kedvez a lisztharmatnak. Számíthatunk egy komolyabb fertőzésre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag kombinációs partner nélkül nem elég a lisztharmat fertőzéshez. A lisztharmat ellen eredményesen használhatjuk a kén tartalmú készítményeket is.

 

Tűzelhalás
Tűzelhalás tünettel még nem találkoztam, a virágzás alatt az időjárás hűvös volt nem volt optimális a baktérium fertőzéséhez. Az elkövetkező időszakban a az időjárás melegre és csapadékosra változik, ami már elősegítheti egy nyári fertőzés kialakulását. Az ültetvényekben még elvétve lehet találni egy-egy sarjú virágot, ami jelentéktelennek tűnhet, de pontosan elegendő a tűzelhalás fertőzés elindításához. A betegség terjedése szempontjából ugyanígy veszélyes lehet a mechanikai sérülés, művelő eszközök szél, jég okozta sebek, ezeken keresztül is be tud jutni a kórokozó a
növénybe.

 

Zöld almalevéltetű
A levéltetvek már egyre nagyobb telepeket alakítanak ki, a hajtások növekedése erőteljes ezeken a friss hajtásvégeken szeretnek telepeket kialakítani, a számunkra értékes új leveleket szívogatják, amitől azok deformáltak, zsugorodtak lesznek. Javasoljuk, hogy még a levelek összezsugorodása előtt időben védekezzünk, elsősorban felszívódó készítményekkel, a kontakt rovarölő szerek csak addig hatásosak, amíg a levelek felülete egészséges, a már összezsugorodott levelek védelmében élő kártevőre a kontakt szerek hatástalanok.

 

Vértetű
A gyökérnyaki szinten áttelelt vértetű egyedek most vándorolnak fel a lombkoronába, és kezdik el a telepek kiépítését, sajnos már találkoztam olyan vértetű kolóniával ami már egész ágakat befedett.

Az ellenük való védekezés nehéz, a vattaszerű telepek védelme alatt a kártevő szépen fel tud szaporodni. Javasoljuk ez ellenük való védekezést, a friss hajtásokon megjelenő vértetű ellen a felszívódó rovarölő szerek hatásosak.

 

Almamoly
Az idén érdekes a rajzás, a szokásostól 2 héttel hamarabb indult, majd az első napot követő 12 napig teljesen megállt az almamoly populáció fejlődése. Az elmúlt héten a hűvös csapadékos időjárás nem kedvezett a rajzásnak és a kártevő szaporodásának a párosodáshoz alkonyatkor 16°C feletti hőmérséklet szükséges. A meteorológiai állomásaink adatai szerint 2024.04.16 és 04.28-a között egyetlen egy napon sem jött össze ez a hőmérséklet, papírforma szerint az almamoly az idén – a rajzás első napját leszámítva – még nem rakott tojásokat, annak ellenére, hogy a csapdák már két hete fogják a hímeket. Az első napon (04.15-én) nagy egyedszámú egyedeket fogtak a csapdák az akkor lerakott tojások a hűvös hideg idő és az éjjeli fagy hatására el is pusztultak.

A védekezéssel egyelőre még várjunk, a fejlődéshez szükséges hőmérséklet alacsony, a hőösszegek lassan adódnak össze. A kezelések időpontját az határozza meg, hogy az elkövetkező napokban a felmelegedés milyen mértékű lesz, számításaim szerint, a védekezéseket a hét utolsó napjaiban (2024.05.03-04.) kell elkezdeni.

 

Aknázómolyok
Az almalevél aknázómoly első nemzedéke megjelent a csapdákban, egyelőre még jelentéktelenül alacsony egyedszámmal.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

A meggy jelenleg megymag méretű gyümölcs állapotában található. Az elmúlt héten sajnos több helyen is volt éjjeli fagy, ami a meggyet cseresznyét sem kímélte, ügyfelektől kaptam képeket bebarnult felületű gyümölcskezdeményekről, ezek idővel befeketednek és le fognak hullani.

 

Meggy antraknózis
A meggy következő betegsége, ami ellen védekeznünk kell az antraknózis. A kezeléseket a kötődést követően csapadékos időjárás esetén folyamatosan megelőző jelleggel kontakt gombaölő szerrel javasoljuk elvégezni, hogy megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

Levéltetvek
Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdődnek kialakulni, a hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot, most már meleg van a hajtások folyamtosan növekednek egyre több élőhelyet és élel- met biztosítanak a levéltetveknek, javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását. Levéltetvekkel első sorban szilva, cseresznye és barack kultúrában találkozhatunk.

 

ŐSZIBARACK

Az őszibarack termés növekedés állapotában van

 

Tafrinás levélfodrosodás
Amire korábban számítottunk, hogy a betegség további terjedése meg fog szűnni még nem következett be elmúlt héten a hűvös csapadékos időjárás a tafrinás levélfodrosodás betegségét tovább erősítette. Ahhoz hogy az újabb levelek fertőzése megszűnjön magas hőmérsékletre van szükség, várható, hogy az elkövetkező héten az időjárás melegebb lesz, így a betegség terjedése is megáll.

A károsodott leveleken a deformáció egyre markánsabb lesz a levél lemez meg fog vastagodni, ez a betegség lefolyásának természetes része, a már fertőzött levelek védelmére nincs lehetőség, majd várhatóan néhány héten belül lehullanak. Az új levelekre való átterjedést remélhetőleg a meleg időjárás meg fogja állítani. Védekezésre nincs szükség.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása elindult, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

 

További szakmai tanácsokért megtalálhatóak vagyunk a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.