Az elkövetkező héten az időjárás a szokásostól melegebb lesz. A levegő hőmérséklete 19-26°C is lehet, csapadékra szerdán számíthatunk (2024.04.10-én), az éjszakai hőmérséklet nem fog 7°C alá hűlni, így további fagykárra nem számíthatunk.

 

Fagykár

Március 25-26-án éjjel fagyok voltak, kajszibarack 100%-os kárt is találtunk. Az alma és a meggy esetében javasoljuk a virágkezdemények, illetve a kinyílt virágok bibéjét átvágni, amennyiben a közepén barna elszíneződés található. Sajnos, az a virág, még ha virágzik is, nem fog megkötni. Ha a károsodás csak részleges is, a gyümölcskezdemény akkor is lehet, hogy sérült lesz. Saját almaültetvényemben a központi tengely virágai (királyvirágok) kb. 80-90%- ban károsodtak. A fagykár bejelentésére az eseményt követő 15 napon belül van lehetőség, kollégáink szívesen állnak ebben rendelkezésre.

 

Védekezés virágzó kultúrában

A gyümölcsösök virágzásállapotban vannak. A kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nemcsak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során, mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezésekkor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:
– Virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán lévő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában lévő növények virágoznak.
– Ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nemcsak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is).

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén:
Bármely időpontban végezhető a permetezés.

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén:
A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentés kötelesek.

Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:
A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben, amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak.

 

Terméskötődés fokozása

Különösen a fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvényekben fontos, hogy a kötődést fokozzuk. A bór tartalmú lombtrágyák, valamint az egyéb kötödést elősegítő anyagok kijuttatásának az ideje a pirosbimbós állapot, valamint a virágzás kezdete. Ekkor fejtik ki a legkedvezőbb hatásukat. A kijuttatást mindenképp a virágzás elejére javasoljuk. Amennyiben tervezzük megismételni, akkor az ismételt kezelést a virágzás közepére időzítsük.

 

ALMA

 

Az alma jelenleg pirosbimbós – virágzás kezdete állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafavarasodás:

Az almafavarasodás aszkospóráinak a vizsgálata során megállapíthatjuk, hogy az idén a spóraszóródás rendkívül korán elindult. Később az időjárás hűvösebbre váltott, így a szóródásintenzitás is csökkent, egyes helyszíneken meg is állt. Az elmúlt hetek időjárása csapadékos volt. A varasodás fertőzéshez szükséges időjárási tényezői optimálisak voltak március 28-29-én, illetve április 3-4-én. A levélfelületi nedvesség időtartalma megfelelő volt az aszkospórák fertőzéséhez. Ugyan a hőmérséklet ebben az időszakban alacsony, 10°C körül volt, ennek ellenére a gomba tudott fertőzni és bejutni a bőrszövet alá. Javasoljuk, hogy a hétvégén, illetve a következő hét első napjaiban védekezzünk. Ahőmérséklet emelkedésével már lehet azolt típusú készítményeket is használni.

Lisztharmat:

A lisztharmat az áttelelt, fertőzött hajtásvégekről indítja a fertőzést. A fertőzött rügyekből fertőzött hajtások jönnek elő, ellenük 100%-osan ebben az időszakban csak metszéssel lehetne védekezni, amennyiben ez megoldható. Jelenleg a cél, hogy a fertőzött hajtások ne terjedjenek tovább. Erős fertőzés esetén javasoljuk a kéntartalmú készítmények vagy a kettős (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölőszerek alkalmazását. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a varasodás ellen előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag önmagában kevésbé eredményes a lisztharmat ellen. Javasoljuk a gyári kombinációk használatát. A kéntartalmú készítményeket inkább az alacsonyabb, nyári dózisban használjunk. Elsősorban ott javasoljuk, ahol a fertőzött hajtásvégek metszéskori eltávolítása nem volt sikeres, illetve ott, ahol előző évben az atkák komoly gondot okoztak.

Tűzelhalás:

A tűzelhalás-betegségről még nem lehet beszélni. Nincs is fertőzés, hiszen a körülmények sem adottak, illetve a növények (alma, körte, birs) fejlettségi állapota sem érte még el azt a szintet, amikor veszélyes lehet. Mégis érdemes egy pár szót ejteni erről a betegségről is, hiszen ha a megelőzésre alapozzuk a védekezést, akkor azt el kell kezdeni. A tűzelhalás csak akkor fog fertőzni, ha a virágzáskor egyszerre csapadékos és meleg idő is van. A meteorológiai előrejelzések meleg időt jósolnak az elkövetkező hétre. Egy esetleges csapadékkal együtt jövő felmelegedéssel a fertőzési kockázat megnőhet.

Megelőzésre az alábbi módszerek közt választhatunk:
• Használhatunk növénykondicionálókat, (pl. Atonik, Aliette 80WG), ami a gyümölcsfák „immunrendszerét” javítja, pontosabban ellenállóbbá teszi a tűzelhalás fertőzése ellen. A hatás csak akkor eredményes, ha időben elkezdjük (pirosbimbós állapotban) a kezeléseket.
• Illetve használhatunk megelőző jelleggel olyan készítményeket (Blassom Protect) is, amelyben más, az almára nem káros élesztőgomba foglalja el a virágzaton a tűzelhalás baktérium életterét, így nem tud kialakulni a fertőzés.

Mind a két esetben a védekezés csak akkor hatásos, ha időben, még a virágzatok kialakulása előtt elkezdjük a kezeléseket!

Aliette 80 WG felhasználási javaslat:

Foszetil hatóanyagú gombaölőszer. Baktériumölő hatása nincs, de nagyon jól lehet használni megelőző jelleggel a tűzelhalás ellen. A készítmény nagyon jó növénykondícionáló. A gyümölcsfák ellenálló képességét növeli, így hatásosan lehet megelőző jelleggel védekezni a tűzelhalás ellen. A védekezéseket már pirosbimbós állapotban el kell kezdeni 4l/ha dózisban és 2-3 naponta megismételni egészen a virágzás közepéig, de minimum 3 permetezés javasolt. Ha időben kezdjük el a permetezéseket és betartjuk a technológiát, akkor „megerősítjük” a növényeinket a betegség leküzdése érdekében. A kijuttatást önállóan javaslom.

Blassom Protect felhasználási javaslat:

Hasonlóan az előző készítményhez, ezt is megelőző jelleggel kell kijuttatni, bár a hatásmechanizmus nagyban eltér az Alliettől. Itt egy a tűzelhalással konkuráló, a virágokra, növényre hatástalan élesztőgomba tenyészettel vonjuk be a virágzatot, ami elveszi mind az életteret, mind a táplálékot a tűzelhalás baktériumtól. Felhasználási javaslat: 1,5kg/ha dózis. A kezeléseket a virágzás elején kell megkezdeni és a sziromhullásig kell ismételni legalább 3-4 alkalommal.

Antibiotikumok használata:

Kétségtelen, hogy a legeredményesebben antibiotikumokkal tudunk ellenük védekezni, de felhívnám a figyelmet arra, hogy sem a streptomicinnek, sem a kasugamicinnek, illetve az oxiteraciklinnek nincs engedélye a felhasználásra!

 

Állati kártevők

 

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó bogár kártételeit már lehet látni, ellenük védekezni most nem lehet.

Piros gyümölcsfa takácsatka

A piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) elleni védekezésre most van kiváló alkalom, ugyanis a kártevő tojásalakban telel át. Most elsősorban lárvaalakban van jelen, illetve a rá jellemző szövedéket, ami védi a növényvédő szerektől, még nem tudta kialakítani. Javasoljuk, hogy ha korábban károkat okozott, akkor most még a felszaporodás, a telepek kialakulása, illetve a károsítás elkezdése előtt el lehet pusztítani. Kiemelendő, hogy a gyümölcsfáinkat károsító atkák közül csak a piros gyümölcsfa takácsatkára igazak a fenti állítások. Ha más atkafaj károsít a gyümölcsösben akkor nem javaslok védekezést. Hogyan tudjuk egyszerűen megállapítani a kártevőt? Kora tavasszal a kéregrepedésekben, ott ahol a bőrszövet meggyűrődik, ágak ízesülésénél találhatóak a piros színű tojásaik. Amennyiben metszéskor találkoztunk olyannal, mintha pirospaprikával lenne megszórva a gyümölcsfánk, akkor erről a fajról van szó. Most már nem találunk ilyen tünetet, már kikeltek a lárvák. A védekezéskor minden esetben méhekre nem veszélyes készítményt használjunk! A lisztharmat elleni elemi kén készítmények ebben a korai állapotban jó hatással alkalmazhatóak.

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben a kis levélkezdemények védelmében, a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani. Hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

Levélpirosító almalevéltetű

A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat tapasztalhatunk. A későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések. Mielőtt a levelek torzulnának, azelőtt kell elvégezni a permetezéseket. Később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

Vértetű

A lombkorona szinten az idén nehezen tudott áttelelni, de partnereink jelzése eszerint több helyen sikerült. A vértetű kolónia elkezdte a károsítását. Elsősorban a gyökérnyaki részen találkozhatunk velük, főleg az intenzív ültetvényekre jellemző oltási csomó környékén. Javasoljuk a gyomok irtását, illetve a sarjhajtások eltávolítását, ezzel megnehezíthetjük az első telepek kialakulását. A lombkorona szinten áttelelt egyedek esetében javasoljuk a kontaktkészítmények alkalmazását. Jelenleg a fajra jellemző fehér vattaszerű képződmény még nem vagy részben alakult ki. Ekkor eredményesen tudunk védekezni. A kezelésekhez mindenképp kontaktkészítményeket javaslunk, hiszen a kártevő most a fásrészeken károsít, ahova a felszívódó rovarölő szerek nem jutnak el. Fontos, hogy a permetező légáramát úgy állítsuk be, hogy a gallyak alsó részére is juttasson permetlevet, a kártevő többnyire itt található.

Májusi cserebogár

Várható, hogy a májusi cserebogár meg fog jelenni az ültetvényekben. Az ellenük való védekezésben kulcsfontosságú, hogy védekezzünk az imágók ellen. Később, amikor már a lárva fog a talajban károsítani, már nem sok lehetőségünk lesz a védekezésre. A kezelésekre elsősorban kontaktkészítményeket javaslunk.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy jelenleg virágzás állapotában található.

 

Virágfertőző monília:

Az előző hírlevelünkben már felhívtam a figyelmet a virágfertőző monília elleni korai védekezésre. A fertőzési nyomás az elmúlt héten nem csökkent. Várhatóan a következő héten a kevesebb csapadéknak köszönhetően a monília fertőzési veszélye csökkenni fog. Jelenleg a meggy a legérzékenyebb a fertőzésre. Minden esetben javasoljuk az ellenük való védekezést. Szerencsés esetben a virágzáskor kevesebb csapadék lesz, így nem biztos, hogy ki fog alakulni erős fertőzés. A virágfertőző monília legerősebben a meggyet támadja meg. Érzékeny még rá a szilva, a kajszi, kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack. A magas fertőzési nyomás miatt javasoljuk, hogy a meggyen kívül a többi csonthéjas növényeinket is kezeljük.

 

ŐSZIBARACK

 

Az őszibarack virágzás vége állapotában van

 

Tafrinás levélfodrosodás:

A tafrinás levélfodrosodás fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően csökkenni fog vagy meg is megszűnhet. Már nem tudunk a kialakult tünetek ellen védekezni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek.

 

További tanácsokért, segítségért a Kapcsolat menüponton keresztül lehet felvenni velük a kapcsolatot.