A május hónap nagyon sok csapadékot hozott, helyenként komoly belvizet is okozva, illetve az almafa varasodásnak terjedésének is optimális feltételeket biztosított. Az elkövetkező héten az időjárásban továbbra is csapadékos napokra számíthatunk. Az előrejelzések szerint 2024.07.14-ig folyamatosan esni fog az eső.

 

ALMA

Az alma jelenleg 35-45 mm átmérőjű gyümölcs állapotában van.

 

Betegségek

Almafa varasodás
Az almafa varasodás fertőzése továbbra is kiemelkedően magas. Május 25-26-ig a sorozatos esőzések miatt a betegség bekövetkeztéhez szükséges ökológiai tényezők optimálisak voltak, nehéz volt az almásokat megvédeni a varasodás ellen. Ebben az időszakban kialakult fertőzések tünetei most jelennek meg az ültetvényekben. A tapasztalatunk az, hogy még a rendszeresen kezelt kertekben is előfordulnak a tünetek mind a leveleken mind a gyümölcsön. Fontos, hogy a teljes ültetvényt fertőzésmentesen tartsuk. A leveleken általánosan elmondható, hogy mind a “megfogott” varas foltokat és az új kezdeményeket is lehet látni. A gyümölcsön a nagyobb foltok a kora tavaszi fertőzéseknek a tünetei, a májusi fertőzések még csak apró pontszerű foltokként mutatkoznak.

Számításaink szerint június elejére a varasodás aszkospórái lassan kiürülnek. 2024. június 3-án végeztünk aszkospóra szóródási vizsgálatot, mely alapján alábbiakat állapíthatjuk meg: Az előző évi lehullott levelek nagy mértékben elrohadtak. A mintáinkat kezeletlen kertben a talajon tároljuk ugyanolyan körülmények közt, mintha kint lennének a gyümölcsösökben, így ha már nálunk elrohadtak, nagy valószínűséggel a kertekben is. A lebomló levelek már kevesebb tápanyagot tudnak a termőtesteknek nyújtani. Ezt igazolja az is, hogy a vizsgálatok során nagy mennyiségben találtunk lebontó gombák spóráit is. Ettől függetlenül minden kezelhető mintában találtunk aszkospórákat. A szóródás még tart, bár már arra számíthatunk, hogy lassan befejeződik.

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező hét sem lesz kedvezőbb, továbbra is folyamatos csapadékra lehet számítani, ami nem könnyíti meg a munkánkat. A fertőzési nyomás magas. A védekezések tekintetében ugyanazt tudjuk javasolni, mint az elmúlt hetekben, hogy felszívódó és kontakt gombaölőszerek kombinációját használjuk. Különös tekintettel arra, hogy jelenleg még a betegség terjedése mind konídiumos és mind aszkospórás úton is terjed. Addig, amíg az aszkospórák szóródása meg nem szűnik, illetve a csapadékos időjárás folytatódik, javasoljuk a felső dózis, illetve a sűrített permetezési fordulók alkalmazását. Az elmúlt időszakban nagyon sok készítményt használhattunk fel. Javasoljuk a felszívódó hatóanyagok felváltva történő alkalmazását. A kontakt szerek esetében a rezisztencia kialakulására kevesebb a veszély, de ott is javasolt egy-egy hatóanyag cseréje.

Lisztharmat
Az időjárás csapadékos. Úgy tanultuk, hogy ez nem kimondottan kedvez a betegség terjedésének, de vegyük azt is figyelembe, hogy az esőzések után napsütéses, meleg idő következik, a még nedves levél és a meleg napsütés pedig kimondottan a legjobb ökológiai tényező a betegség terjedéséhez.

Fontos, hogy az intenzív hajtásnövekedési időszakban folyamatosan védekezzünk, ne hagyjuk, hogy a betegség eluralkodjon, mert hatalmas asszimilációs felület csökkenést tudnak létrehozni. Javasoljuk, hogy olyan készítményeket, illetve kombinációkat használjunk, amelyek hatásosak a varasodás és a lisztharmat elleni is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag kombinációs partner nélkül nem elég a lisztharmat fertőzéshez. A lisztharmat ellen eredményesen használhatjuk a kén tartalmú készítményeket is.

Tűzelhalás
Várható, hogy a tűzelhalás ott, ahol eddig is megjelentek, erőteljesebben fognak az idén tovább terjedni. A csapadékos meleg időjárás kimondottan kedvez a betegség terjedésének. A tünetek ellen a leghatásosabb módszer a hajtások egészséges részénél történő eltávolítása, majd a sebek kezelése. A metszésekkor figyeljünk oda, hogy a szerszámmal ne terjesztjük tovább a betegséget. Javasoljuk az ollók fertőtlenítését minden egyes fa után.

Zöld almalevéltetű
A levéltetvek folyamatosan újabb telepeket hoznak létre. Ez a folyamat egészen a hajtáscsúcs záródásáig fog folytatódni. A kolóniák minden esetben az új, friss hajtásvégekre telepednek rá, ott szívogatással, levéldeformációval okoznak károkat. A hajtások növekedése június végéig, július közepéig eltart. Ez az időszak az, amikor fokozott figyelmet kell fordítanunk a levéltetvek terjedésére.

Vértetű
A vértetű egyre erőteljesebben van jelen az ültetvényekben. Már nemcsak a gyökérnyaki részeken, hanem a lombfelületen is meg lehet találni őket. Hagyományos felszívódó szerekkel akkor tudunk ellenük eredményesen védekezni, mikor még zöld növényi részeket károsítanak, a fás részeken károsítók ellen nehezebb védekezni.

Pajzstetű
A kaliforniai pajzstetű most van a legérzékenyebb fenológiai stádiumban. Ez az az időpont, amikor a leghatékonyabban tudunk védekezni a kártevő ellen. A még rajzó imágók nem táplálkoznak, így ellenük csak kontakt szerekkel lehet védekezni. A lerakott tojások, illetve fiatal lárvák még nem rendelkeznek pajzzsal, védtelenek a növényvédő szerek ellen. Javasoljuk, hogy használjuk ki ezt az állapotot és idejében kezdjük el a védekezéseket ellenük.

Atkák
Hasonlóan a többi szívó kártevőhöz, az atkák felszaporodására is lehet számítani, bár a csapadékos időjárás nem kedvez a telepek kialakításához. Arra viszont számíthatunk, hogy a takácsatkák apró szövedéket képeznek a levelek fonákán, ami képes arra, hogy a csapadék kedvezőtlen hatásától (lemossa a kártevőt) részben meg tudja védeni. Várakozásaink szerint az elkövetkező hetekben már találkozhatunk gócpontokkal. Javasoljuk, hogy ellenőrizzék a kerteket és amennyiben megjelenik a kártevő, azonnal védekezzünk. Elsősorban a tüneteket keressük (szívogatás okozta levél elszíneződés, halványosodás). A kártevő nehezen megfigyelhető. A takácsatkák szövedéket is készítenek, azt könnyű megtalálni, de a levélatkák szabad szemmel nem láthatóak, így azok esetében csak a szívásnyomok tudnak irányt mutatni a jelenlétükre

Almamoly
Az almamoly populációja nagy mértékben kifejlett lárva, illetve bábozódás kezdete állapotban van. A második nemzedék rajzása még nem indult el. Ugyan helyenként a csapdákban nagy egyedszámmal fogunk molyokat, ezek még az első nemzedékhez tartoznak. Számításaim szerint a második nemzedék 16-20 nap múlva fog megjelenni (2024.07.20-25. körül), de nagy valószínűséggel ott, ahol eddig is nagy egyedszámban fognak a csapdák, imágókat nem fogjuk csapdázással észrevenni, mert a nemzedékek összefolynak.

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, a rajzásdinamika ezen kórokozó tekintetében is hektikus. Ellenük az almamoly elleni kezeléseknél leírtak alapján lehet védekezni, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

Aknázómolyok
Az almalevél aknázómoly rajzik, ugyan folyamatosan alacsony egyedszámmal, de azért érzéklehető. Kártételével már lehet találkozni. A rajzás elején lerakott tojásokból kialakult lárvák már kifejlettek és határozottan nagy aknát képeznek a leveleken. A lombosfa fehérmoly rajzása is jelen van. Az általunk vizsgált helyszínen 15 egyedet fogtunk. Ellenük védekezhetünk egy menetben az almamoly illetve a levéltetvek ellen használt készítményekkel is.

Figyelem! A Voliam Targo engedélye lejárt. A meglévő készlet 2024.10.01-ig felhasználható, kivéve az alma, körte, naspolya, saláta, zeller, petrezselyem, szamóca kultúrákat.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye jelenleg érés állapotában található.

 

Kicsattanás
Elsősorban a cseresznye, de a meggy problémája is. Az érő gyümölcsöt sok csapadék éri. Ez ahhoz vezet, hogy a gyümölcs kicsattan és utat nyithat a betegségeknek, elsősorban a moníliának.

Meggy, cseresznye antraknózis
A meggy és a cseresznye talán legmeghatározóbb betegsége az antraknózis. Az éréskori csapadékos idő miatt fellazul a gyümölcshús szerkezete, illetve a tünetek kifejlődéséhez is optimálisak a tényezők. Jellemzően már korábban, még a zöld gyümölcskezdemény alatt bejutott a kórokozó a növény belsejébe, viszont a tünetek csak most jelennek meg. Pontosan ez az, amiért nehéz a betegség ellen védekezni. Ha most kezdjük el a célzott kezeléseket, akkor nem fogunk eredményt elérni. A kezeléseket egy menetben el tudjuk végezni a gyümölcsfertőző monília elleni védekezéssel.

Meggy, cseresznye gyümölcsfertőző monília
A mechanikai sérüléseken, kicsattant vagy darazsak megrágta gyümölcsön megjelenik a puha, barnás színű rothadás, ami az antraknózishoz hasonlóan tönkre teszi a terményt. Az ellenük való védekezés csak megelőző jelleggel lehetséges.

Blumeriellás levélfoltosság
A meggy és a cseresznye betegségre. A tünetek első jelei, a leveleken megjelenő barnás-lilás foltok lassan meg fognak jelenni. A csapadékos időjárásnak megfelelően várható, hogy a betegség hamarosan megjelenik. Javasoljuk, hogy betakarítás után kontakt készítményekkel védekezzünk.

Cseresznyelégy
A cseresznye, meggy érés állapotban van, a cseresznyelégy kártétele megjelent. Védekezni ott tudunk, ahol az érésig még elég idő van a készítmények használatához. Javasoljuk, hogy a védekezéseket a citromsárga színű fejlettségi állapotban időben végezzük el, ügyelve arra, hogy a lombkorona tetejébe is eljusson a permetszer, ugyanis a kártevő a napos melegebb ágemeleteket kedveli.

Sztigmínás levélikacsododás
A levélikacsosodás betegség kialakulásához az időjárási tényezők optimálisak. Várható, hogy idővel kisebb barna foltok jelennek meg, majd beszáradnak és kilyukadnak. A betegség elsősorban a szilván, őszibarackon található meg. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni.

Levéltetvek
A levéltetű kolóniák jelen vannak a cseresznyében, szilvába. A meleg időjárás segít a telepek kialakulásához, bár a csapadék csak kis mértékben korlátozza a fejlődésüket. Javasoljuk a védekezéseket folytatni, illetve, ha a cseresznye betakarítás folyamatban van akkor ha szükséges szüret után egy védekezést beiktatni. A fekete cseresznye levéltetű ekkor már nem okoz komolyabb problémát. A szilvában a hamvas szilva levéltetű komoly problémát okozhat a fiatal szilva hajtásokat teljesen ellephetik, a védekezés indokolt.

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

Szilvamoly
A szilvamoly rajzása május első hétében nagyon magas egyedszámot produkált, majd később csökkent. Valószínűleg túl vagyunk a rajzáscsúcson, javasoljuk a védekezések elkezdését, folytatását.

ŐSZIBARACK

 

Az őszibarack termés növekedés állapotában van

 

Barackmoly
A barackmoly rajzása elindult, lassan, de emelkedik a csapdában fogott egyedek száma. Az ellenük való védekezés indokolt.

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtevarasodás
A körtevarasodás jellemzően inkább nyári betegség, de a csapadékos időjárás miatt várható, hogy a betegség korábban elindul. Javasoljuk, hogy az alma esetében leírt készítményekkel védekezzünk.

Körtelevélbolha
A körtelevélbolha kolóniái egyre markánsabbak, a meleg időjárás kedvez a felszaporodásuknak. A sok csapadék miatt könnyebben tudunk védekezni a körtelevélbolha ellen. Az esők lemossák a körtelevélbolha által létrehozott mézharmatot, így a védtelenebb kártevőt könnyebben el tudjuk majd pusztítani.

 

További szakmai tanácsokért megtalálhatóak vagyunk a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeken.