Ezen a héten az előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete maximum 23-25°C között várható, csapadékra szinte minden nap számíthatunk.

 

ALMA

Az alma jelenleg kisdió méretű gyümölcs állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás
Az almafa varasodás fertőzése az elmúlt héten felerősödött, minden egyes általunk vizsgált helyszínen komoly levélfelületi nedvességet regisztráltunk, ami azt jelenti, hogy a kórokozó spórainak lehetősége nyílt a csírázásra és a növénybe bejutni. Ezen települések közül kiemelkedő Tuzsér és Csenger térsége, ahol gyakorlatilag folyamatos több napig tartó időszakban voltak nedvesek a levelek. Sajnos, ilyen körülmények közt nehéz a védekezéseket elvégezni. Ebben az esetben mindenképp javasoljuk a magasabb dózis alkalmazását, felszívódó készítmények kontakttal való együttes kijuttatását, valamint a permetezési fordulók sűrítését.

Az előttünk álló napokban sem lesz jobb a helyzet. A meteorológiai előrejelzések szerint 2024.05.15. és 23. között folyamatosan számíthatunk csapadékra. Szombat-vasárnap (2024.05.19-20.) lesz egy kis szünet az esőben, így a hosszú hétvége valószínűleg sokunknak permetezéssel fog telni. Nagyon magas a fertőzési nyomás, figyeljünk oda a kertekre. A gyümölcs mérete is folyamatosan növekszik, most nagyon érzékenyek az almások. Amit már korábban is írtunk, hogy ha szükséges akkor erőltessük a permetezéseket akkor is. ha a körülmények nem teljesen optimálisak. Ilyen időjárási körülmények közt a kevésbé hatékony kezelések is jobbak, mint az elmaradtak.

 

Lisztharmat
A lisztharmat tovább terjed, egyes ültetvényekben már komoly károkat okozott. Elsősorban kisebb és deformált leveleket lehet látni. Az intenzív hajtásnövekedési időszakban folyamatosan hozzák az újabb leveleket, amelyeken a lisztharmat újabb és újabb telepeket tudnak kialakítani. Fontos, hogy ezen telepek fejlődését megakadályozzuk és védekezzünk ellene. Javasoljuk, hogy olyan készítményeket illetve kombinációkat használjunk, amelyek hatásosak a varasodás és a lisztharmat elleni is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag kombinációs partner nélkül nem elég a lisztharmat fertőzéshez. A lisztharmat ellen eredményesen használhatjuk a kéntartalmú készítményeket is.

Kéntartalmú készítmények: A kén tartalmú készítményeket inkább az alacsonyabb nyári dózisban használjunk. Elsősorban ott javasoljuk, ahol a fertőzött hajtásvégek metszéskori eltávolítása nem volt sikeres, illetve ott, ahol előző évben az atkák komoly gondot okoztak.

 

Tűzelhalás
A tűzelhalás tünetei egyre markánsabban jelennek meg. Az elkövetkező héten folyamatosan csapadékra számíthatunk, emellett meleg is lesz. A környezeti tényezők ezen kombinációja különösen kedvez a tűzelhalás fertőzésének, baktériumok szaporodásának, terjedésének. A betegség tüneteinek a kialakulásához ezek az alapvető feltételek. A tünetek ellen a leghatásosabb módszer a hajtások egészséges részénél történő eltávolítása, majd a sebek kezelése. A metszésekkor figyeljünk oda, hogy a szerszámmal ne terjesztjük tovább a betegséget. Javasoljuk az ollók fertőtlenítését minden egyes fa után.

 

Zöld almalevéltetű
A levéltetvek már egyre nagyobb telepeket alakítanak ki. A hajtások növekedése erőteljes. Ezeken a friss hajtásvégeken szeretnek telepeket kialakítani, a számunkra értékes új leveleket szívogatják, amitől azok deformáltak, zsugorodtak lesznek. Javasoljuk, hogy még a levelek összezsugorodása előtti időben védekezzünk, elsősorban felszívódó készítményekkel. A kontakt rovarölőszerek csak addig hatásosak, amíg a levelek felülete egészséges, a már összezsugorodott levelek védelmében élő kártevőre a kontaktszerek hatástalanok.

 

Vértetű
A vértetű egyre erőteljesebben van jelen az ültetvényekbe. Már nemcsak a gyökérnyaki részeken, hanem a lombfelületen is meg lehet találni őket. Hagyományos felszívódó szerekkel akkor tudunk ellenük eredményesen védekezni, mikor még zöld növényi részeket károsítanak, a fás részeken károsítók ellen nehezebb védekezni.

 

Almamoly
Az almamoly rajzása folyamatos. A dinamikájában nehéz megállapítani rajzáscsúcsot vagy esetleg csökkenést, minden csapdánk különböző mennyiségű imágót fognak. Tuzséron már 2 hete kiemelkedően magas egyedszámban rajzik az almamoly. Az általunk használt hőösszegszámítási elvet figyelembe véve a lárvák tömeges kelése még várat magára. Az előrejelzések szerint a nappali maximum hőmérsékletek nem csökkennek, de éjjel lehűl a levegő, ezért arra számítunk, hogy a lárvakelési időpontok későbbre tehetőek.

A Biocont Hungária Kft., mint a Madex Pro granulovírus készítmény tulajdonosa nem sokkal, de a mi számításunktól kissé eltérő hőösszeg számítási elvet használ. Az ő ajánlásuk szerint a lárvakelések kezdete már a tojásrakások csúcsán elkezdődik. A két számítási módszer néhány nap diferenciát mutat a lárvakelés tekintetében, ami a pontos kezelés meghatározásnál fontos különbség is lehet. A granulovírus használatát már 88-90°C hőösszeg felett javasolja. Ezt az értéket már minden településen elértük, ezért javasoljuk, hogy vegyük figyelembe a gyártói ajánlásokat, így a készítmény kijuttatásának az időpontja most van.

A Coragen 20 SC első felhasználását már a tojásrakás kezdetén javasoltuk. Aki még nem alkalmazta és tervezi, még ki lehet juttatni. Tekintettel arra, hogy a hőösszeghatárok a vártnál lassabban alakultak, így az első kezelések mostani kijuttatása – ugyan nem optimális – de még nem is késő. A készítmény második felhasználása az első kezelést követő 14-21 napon belül javasolt.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos. A rajzásdinamika ezen kórokozó tekintetében is hektikus. Ellenük az almamoly elleni kezeléseknél leírtak alapján lehet védekezni, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

 

Aknázómolyok
Az almalevél aknázómoly már hetek óta rajzik. Egyelőre nem látjuk hogy a rajzás erősödne, a kritikus védekezéshez szükséges egyedszámot még nem lépte át. Tekintettel a hosszú rajzásra és a gyümölcsösökben eltérő nagyságban jelen levő populációkra, javasoljuk, hogy védekezzünk a károsítók ellen, különösen akkor, ha a kihelyezett saját csapdák már 100 feletti egyedszámot fognak. Ellenük védekezhetünk egy menetben az almamoly, illetve a levéltetvek ellen használt készítményekkel is.

A Voliam Targo engedélye lejárt, a meglévő készlet 2024.10.01-ig felhasználható, kivéve az alma, körte, naspolya, saláta, zeller, petrezselyem, szamóca kultúrákat!

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

A meggy jelenleg gyümölcsnövekedés állapotában található.

 

Meggy antraknózis
A meggy következő betegsége, ami ellen védekeznünk kell, az antraknózis. A kezeléseket a kötődést követően csapadékos időjárás esetén folyamatosan megelőző jelleggel kontakt gombaölőszerrel javasoljuk elvégezni, hogy megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

Blumeriellás levélfoltosság
A meggy és a cseresznye betegségre. A tünetek első jeleivel, a leveleken megjelenő barnás-lilás foltokkal még nem találkoztunk. A tünetek általában a betakarítás környékén vagy utánna szoktak megjelenni, de a csapadékos időjárásnak megfelelően várható, hogy a betegség hamarosan megjelenik. Az antraknózis elleni védekezés hatásos a blumeriella ellen is.

 

Cseresznyelégy
A korai cseresznyefajták érése elindult. Acseresznyelégy kártétele még nincs jelen, a korai fajtákon jellemzően a mi klímánkon még nem tud kárt okozni. A későbbi érésű fajták esetében, már számíthatunk a jelenlétükre. Javasoljuk, hogy a védekezéseket a citromsárga színű fejlettségi állapotban időben végezzük el, ügyelve arra, hogy a lombkorona tetejébe is eljusson a permetszer, a kártevő a napos melegebb ágemeleteket kedveli.

 

Levéltetvek
Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdenek kialakulni, a hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot. Most már meleg van, a hajtások folyamatosan növekednek, egyre több élőhelyet és élelmet biztosítanak a levéltetveknek. Javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását. Levéltetvekkel első sorban szilva, cseresznye és barack kultúrában találkozhatunk.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

 

Szilvamoly
A szilvamoly rajzása május első hétében nagyon magas egyedszámot produkált, majd később csökkent. Valószínűleg túl vagyunk a rajzáscsúcson. Javasoljuk a védekezések elkezdését, folyatását.

 

ŐSZIBARACK

Az őszibarack termésnövekedés állapotában van.

 

Barackmoly
A barackmoly rajzása elindult, lassan, de emelkedik a csapdában fogott egyedek száma. Az ellenük való védekezés indokolt.

 

KÖRTE

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtevarasodás
A körtevarasodás jellemzően inkább nyári betegség, ugyanakkor a csapadékos időjárás miatt várható, hogy a betegség korábban elindul. Javasoljuk, hogy az alma esetében leírt készítményekkel védekezzünk.

 

Körtelevélbolha
A körtelevélbolha kolóniái egyre markánsabbak, a meleg időjárás kedvez a felszaporodásuknak. Ezen a héten, ha bejönnek a meteorológiai előrejelzések, akkor sok csapadékra számíthatunk. Használjuk ki ezt a lehetőséget és esőzések után védekezzünk. A nagyobb esők lemossák a körtelevélbolha által létrehozott mézharmatot, így a védtelenebb kártevőt könnyebben el tudjuk majd pusztítani.

 

További szakmai tanácsokért megtalálhatóak vagyunk a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.