Ezen a héten az előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete maximum 21-28°C között várható, csapadékra 2024. július 08-án számíthatunk.

 

ALMA

Az alma jelenleg 15-20 mm átmérőjű gyümölcs állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás
Az almafa varasodás április 2-3. hetében intenzíven terjedt. Ezen időszakban történt fertőzések tünetei már most láthatóak elsősorban a hajtások közepén levő leveleken, illetve a gyümölcsök azon részein amelyek vagy egy másik gyümölcskezdeménnyel ért össze vagy egy levél takarásában voltak. Az elkövetkező héten a varasodás további fertőzéséhez az időjárás nem fog kedvezni, gyakorlatilag száraz és meleg időjárásra számíthatunk. Ennek ellenére vegyük figyelembe, hogy ez az az időszak, amikor a betegség erőteljesen aszkospórákkal és konídiumokkal is tud fertőzni. A védekezéseket nem szabad abbahagyni vagy mérsékelni. Továbbra is javasoljuk a felszívódó és kontakt készítmények együttes kijuttatását. Ahol már tünetekkel találkozunk ott javasoljuk a difenokonazol, illetve a dodin hatóanyagú készítmények alkalmazását.

 

Lisztharmat
Az almát megbetegítő kórokozók közül most a varasodás prioritását felváltja a lisztharmat. A nappali száraz, meleg időjárás éjjeli lehűléssel párosul, a meteorológiai állomásaink minden helyen azt tapasztalhatjuk, hogy éjszakánként a páratartalom magas. Ez pontosan elég lehet a lisztharmat további fertőzésének. Az almások most intenzív hajtásnövekedési időszakban találhatóak, folyamatosan hozzák az újabb leveleket, amelyeken a lisztharmat újabb és újabb telepeket tudnak kialakítani. Fontos, hogy ezen telepek fejlődését megakadályozzuk és védekezzünk ellene. Javasoljuk, hogy olyan készítményeket, illetve kombinációkat használjunk, amelyek hatásosak a varasodás és a lisztharmat elleni is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a varasodás megállítására előszeretettel használt difenokonazol hatóanyag kombinációs partner nélkül nem elég a lisztharmat fertőzéshez. A lisztharmat ellen eredményesen használhatjuk a kéntartalmú készítményeket is.

 

Tűzelhalás
Ahogy az előző előrejelzésünkben jeleztem, hogy a sarjú virágzatokon megjelenhet a tűzelhalás, sajnos az be is következett. 2024. május 2-án már tünetekkel találkoztunk, ami a meleg időjárásban könnyen terjed a növényben. Az első észlelést követő napokban már komplett visszakonyult, elszáradt hajtásokat lehetett látni. Az ilyen markáns tünetek ellen az egyetlen és hatásos módszer a hajtások egészséges részénél történő eltávolítása, majd a sebek kezelése. A metszésekkor figyeljünk oda, hogy a szerszámmal ne terjesztjük tovább a betegséget, javasoljuk az ollók fertőtlenítését minden egyes fa után.

 

Zöld almalevéltetű
A levéltetvek már egyre nagyobb telepeket alakítanak ki. A hajtások növekedése erőteljes ezeken a friss hajtásvégeken. Szeretnek telepeket kialakítani, a számunkra értékes új leveleket szívogatják, amitől azok deformáltak, zsugorodtak lesznek. Javasoljuk, hogy még a levelek összezsugorodása előtt időben védekezzünk, elsősorban felszívódó készítményekkel. A kontakt rovarölőszerek csak addig hatásosak, amíg a levelek felülete egészséges, a már összezsugorodott levelek védelmében élő kártevőre a kontakt szerek hatástalanok.

 

Vértetű
A gyökérnyaki szinten áttelelt vértetű egyedek most vándorolnak fel a lombkoronába és kezdik el a telepek kiépítését. Sajnos már találkoztunk olyan vértetű kolóniával, ami már egész ágakat befedett. Az ellenük való védekezés nehéz, a vattaszerű telepek védelme alatt a kártevő szépen fel tud szaporodni. Javasoljuk ez ellenük való védekezést. A friss hajtásokon megjelenő vértetű ellen a felszívódó rovarölő szerek hatásosak.

 

Almamoly
Az almamoly védekezéshez az első időpont most aktuális. Számításaink szerint a tojások rakása 2024.05.03-05. közt megkezdődtek és a tojásrakások csúcsa a mai napokban van (2024.05.07-09.). A tojások elleni készítményeket most kell kijuttatni! Fontos, hogy azok a gazdálkodók, akik a lárvák elleni készítményeket részesítik előnyben, különösen a biogazdálkodók esetében, a kijuttatások időpontjával meg kell várni a lárvák kikelését.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, az elmúlt héten a rajzása tovább erősödött. Ellenük az almamoly elleni kezeléseknél leírtak alapján lehet védekezni, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

 

Aknázómolyok
Az almalevél aknázómoly első nemzedéke már a múlt héten megjelent a csapdákban, a rajzásuk erősödik, de még mindig nem lépték át a kritikus szintet a védekezéshez. Ellenük védekezhetünk egy menetben az almamoly, illetve a levéltetvek ellen használt készítményekkel is.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

A meggy jelenleg gyümölcsnövekedés állapotában található.

 

Meggy antraknózis
A meggy következő betegsége, ami ellen védekeznünk kell, az antraknózis. A kezeléseket a kötődést követően csapadékos időjárás esetén folyamatosan megelőző jelleggel kontakt gombaölőszerrel javasoljuk elvégezni, hogy megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

Levéltetvek
Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdenek kialakulni, a hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot. Most már meleg van, a hajtások folyamtosan növekednek, egyre több élőhelyet és élelmet biztosítanak a levéltetveknek. Javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását. Levéltetvekkel első sorban szilva, cseresznye és barack kultúrában találkozhatunk.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása folyamatos, várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

 

Szilvamoly
A szilvamoly rajzása elindult, amint a hőmérséklet emelkedett. Már hatalmas egyedszámmal találjuk meg a csapdákban.

 

ŐSZIBARACK

Az őszibarack termés növekedés állapotában van.

 

Tafrinás levélfodrosodás
Amire korábban számítottunk, hogy a betegség további terjedése meg fog szűnni, még nem következett b. Az elmúlt héten a hűvös csapadékos időjárás a tafrinás levélfodrosodás betegségét tovább erősítette. Ahhoz, hogy az újabb levelek fertőzése megszűnjön, magas hőmérsékletre van szükség. Várható, hogy az elkövetkező héten az időjárás melegebb lesz, így a betegség terjedése is megáll.

A károsodott leveleken a deformáció egyre markánsabb lesz, a levéllemez meg fog vastagodni. Ez a betegség lefolyásának természetes része. A már fertőzött levelek védelmére nincs lehetőség, majd várhatóan néhány héten belül lehullanak. Az új levelekre való átterjedést remélhetőleg a meleg időjárás meg fogja állítani. Védekezésre nincs szükség.

 

További szakmai tanácsokért megtalálhatóak vagyunk a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.