2023-tól átalakul az eddig megszokott agrártámogatási rendszer. A változás minden gazdálkodót érinteni fog. Az alábbi cikkünkben erről, illetve a jövőre induló Agrár-ökológiai Programról (AÖP) szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az új támogatási forma jelenleg még nincs véglegesítve, de várhatóan nagy mértékben már nem fognak változtatni rajta. Az idei évig az alaptámogatást 2 jogcím alkotta: a területalapú támogatás (SAPS), illetve a zöldítés. Az együtt kb. 82 000 Ft/ha kifizetési összegnél a SAPS nagyságrendileg 2/3-os, a Zöldítés 1/3-os arányt tett ki. A következő évtől a két jogcím “egybe olvad” és adja majd az alaptámogatást. Összegszerűen hasonló mértékben kerül kifizetésre mint jelenleg a SAPS.

 

Mi az az AÖP?

Új támogatásként érkezik az Agrár-ökológiai Alapprogram (AÖP), amely funkciójában a Zöldítést váltja fel, az ahhoz tartozó támogatási összeggel. Az Agrár-ökológiai Alapprogramról (AÖP) a legfontosabb tudnivalók a következők:

Az AÖP-be való csatlakozás önkéntes alapú, tehát a gazda dönti el, hogy igénybe kívánja e venni az alaptámogatáson felüli összegért cserébe. A fix összegű, hektár alapon kifizetésre kerülő támogatásért környezeti vállalásokat, más néven “jó gyakorlatokat” szükséges tenni, amit a gazdálkodónak be is kell tartania (!). A mezőgazdasági üzem teljes területére elszámolható a támogatás a vállalt feltételek teljesítése esetén. A kötelezettségvállalásról minden évben az egységes kérelem keretében kell nyilatkozni. Időtartama: 1 év.

A mezőgazdasági üzemen belül minden tényleges hasznosítási módra (szántó, gyep, ültetvény) vonatkozóan legalább 2 pont értékű előírást szükséges választani. A fentiekből adódóan az AÖP-öt nem kötelező igénybe venni, viszont ebben az esetben a gazda az eddig megszokott 82 000 Ft/ha körüli támogatási összegnek csak a 2/3-át fogja kapni. A maradék 1/3 csak az AÖP-höz való csatlakozás esetén jár, a környezeti vállalások teljesítésével. A vállalások alól semmilyen esetben sincs mentesség.

 

Egyéb tudnivalók az AÖP-ről

A gazdálkodási napló vezetése és elektronikus beküldése kötelező. Az Agrár-ökológiai Alapprogram rendelkezik bizonyos küszöbértékkel az egyes művelési ágakat tekintve. Ezek a következőek:

Szántó: 5 ha,
Gyep: 5 ha,
Ültetvény: 2 ha.

Ez azt jelenti, hogy ha a gazdálkodó belép az AÖP-be és minden művelési ága a megjelölt küszöbértékek felett van akkor kötelező mind a három területre jó gyakorlatokat választania. Amennyiben egyik művelési ága a küszöbérték alatt van, akkor arra nem kötelező választani jó gyakorlatot, viszont nem is kap kifizetést rá.

Példa: A gazdálkodó rendelkezik 30 hektár szántóval, 6 hektár gyeppel, illetve 1 hektár gyümölcsössel. A szántóval mindenképpen szeretne részt venni az AÖP-ben, ezért azzal belép, de mivel a gyepe is a küszöbérték felett van, ezért azzal is be kell, hogy lépjen és arra is jó gyakorlatokat kell választania. A gyümölcsös a küszöbérték alatt van, ezért dönthet úgy, hogy azzal nem lép be, de nem is kap rá támogatási összeget, csak a másik 2 művelési ágra. Vagy másik lehetősége a gazdának, hogy egyáltalán nem lép be az AÖP-be, mivel a vállalása önkéntes, de akkor a jogcímhez tartozó támogatási összeget sem kapja meg.

Az Agrár-ökológiai Alapprogramhoz kiadott jó gyakorlatok listáját egy külön cikkben szedjük össze. Ismét szeretnénk kiemelni, hogy a jogcím még nincs rendeletbe foglalva, de nagyobb módosítások már nem várhatóak benne. De értelemszerűen jelen cikkünkben a jelenleg rendelkezésre álló információkat közöljük. Az AÖP tekintetében a döntést belépésről, illetve a jó gyakorlatok kiválasztását a jövő évi egységes kérelemben kell megtenni.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdés merül fel, a honlapon több helyen is megtalálhatóak az elérhetőségeink.