Az idei gazdasági év is számos változást hoz a növényvédelmi tevékenységet folytató gazdálkodók számára, amivel fontos tisztában lenni. Az alábbi összeírás segít eligazodni az előttünk álló változásokkal.

 

Növényvédelmet érintő változások a 2024-es gazdálkodási év vonatkozásában:

 

Az Unióban alkalmazott szigorú növényvédőszer-felülvizsgálati szabályok, növényvédőszerek által keltett kockázatelemzések eredményeinek és a méhek egészségmegőrzése, méhállomány védelme érdekében újabb szigorítások kerültek bevezetésre a kémiai növényvédelmet illetően.

 

Az s-metolaklór hatóanyagot tartalmazó gyomírtószer készítmények engedélyokirata az Európai Unión belül 2024.04.11-gyel visszavonásra került. A forgalomban lévő készletekre 2024.06.11-ig, a megvásárolt készletek felhasználására 2024.07.23-ig van lehetőség. (Basar Plus, Dual Gold 960 EC, Gardoprim Plus Gold, Lumax stb..)

 

A Riza 250 EW (tebukonazol) hatóanyagú gombaölőszer engedélyokirata is visszavonásra került. Forgalmazni 2024.02.14-ig lehetett. Felhasználására 2025.02.14-ig áll rendelkezésre türelmi idő.

 

A káposztarepcében az acetamiprid rovarölő hatóanyagot tartalmazó (Artiler 200 SE, Autentic, Carnadine, Gazell 20 SG, Mospilan 20 SG, Rafting stb.) készítmények felhasználási időszakában az alábbi tiltott időszak kerül alkalmazásra:

  • virágzás kezdetétől 50%-os,
  • virágzásig nem alkalmazható.

 

A Mospilan 20 SG (acetamiprid) rovarölőszer és analógjai (Spilan 20 SG, Gazelle 20 SG, Rafting stb.) 0,2 kg, 1 kg, 1,5 kg és 5 kg-os kiszerelésben már I. forgalmazási kategóriába fognak tartozni 2024.03.31-től. Az említett kiszerelésekben vásárlásához előzetesen kiállított vény lesz szükséges.

 

A Topas 100 EC (penkonazol) gombaölő permetezőszer átkerült II-es (zöldkönyves) forgalmazási kategóriába az eddigi III-as (szabad forgalmazás) kategóriából, minden terjedelmű kiszerelésében (azaz az ampullás is).

 

80 órás zöldkönyv:

Felhívjuk gazdálkodóink figyelmét, hogy a növényvédőszer vásárlására, felhasználására érvényes “zöldkönyvvel” kell rendelkezni. Kérjük Érdemes ellenőrizni a zöldkönyvek érvényességi idejét. Amennyiben lejárt, haladéktalanuk jelentkezni kell a továbbképzésre a www.növényorvos.hu oldalon. A “ZÖLDKÖNYVES” alap- és továbbképzésre jelentkezéshez kattintson ide hivatkozás használatával lehet ezt megtenni.