Ahogy az előző időszakokban, úgy idén is folyamatosan beszámolunk a gyümölcsfákat érinti fejlődési szakaszokról, betegségekről, károkozókról, mikor mire érdemes számítani, mi ellen való védekezésnek következik az időszaka.

ALMA

Jelenleg kezdeti zöldbimbó állapotában van.

Betegségek:

Almafa varasodás:

A varasodás tekintetében is rendhagyó évünk van, míg a múlt szerdán amikor spórát fuvattunk gyakorlatilag nem volt előjele a varasodás aszkospóráinak, hétfőn (2024.03.11-én) végzett vizsgálat már pozitív eredményt mutatott. A mintáink közül Ajak, Nyíregyháza, Tarpa esetében már mérhető mennyiségű aszkospórát találtunk, a nyíracsádi mintában csak egy párat, viszont a tuzséri mintában tömeges mennyiségű volt a szóródás. Az elmúlt hétvégi csapadék mennyisége pontosan elég volt ahhoz, hogy a levelek átnedvesedjenek és a szóródás elinduljon.

A fertőzéshez szükséges lombfelület és spóra már adott, a fertőzés bekövetkeztét már csak az időjárási tényezők befolyásolják. A meteorológiai állomásaink egyöntetűen azt mutatják, hogy 2024.03.12-én már megfelelő volt a levélfelületi nedvesség időtartalma, és a hőmérséklet az aszkospórák csírázásához, ez a dátum az amikor a varasodás fertőzése elindult, amikor az első spórák már bejutottak a növény bőrszövete alá és elindult a kórokozó fejlődése. Összehasonlítás képen 2022-ben április 7-re, 2023-ban március 28-ra becsültük meg a varasodás fertőzésének az első időpontját, az idei évben nagyon korai a fertőzés, de ezzel összhangban az alma fejlettsége is nagyon előrehaladott.

A tervezett védekezésekkor minden esetben legyünk arra tekintettel, hogy

  • Az elközetkező napokban a betegség terjedéséhez a klimatikus tényezők adottak lesznek.
  • A napi átlag hőmérséklet 8-9°C ez viszonylag magas, ilyen feltételek mellett az aszkospórák csírázása folyamatos, kb. 10-14 óra levélfelületi nedvesség már elég a fertőzéshez.
  • Az almások fenológiai állapota a rügy duzzanattól a korai zöldbimbós állapotig helyenként eltérő mértékben változik, bármilyen állapotban is van a lombfelület már fertőzésre fogékony.
  • A hagyományos technológia réz tartalmú szerek korai használata, nem javasolt.
  • Bár a lombfelület kicsi annak ellenére olyan készítményt kell alkalmaznunk aminek tartamhatása is van, így javasoljuk a felszívódó szerek használatát

A március 15-i hosszú hétvégén védekeznünk kell, a meteorológiai előrejelzések borús szeles időt jósolnak, nehéz lesz megtalálni az optimális időpontot, de nem javasoljuk a kezelés elhagyását.

 

Almafa - 2024.03.13.