Az elkövetkező héten az időjárás csapadékos lesz, vasárnaptól jövő hét péntekig (2024.03.24.-03.29.) folyamatosan fog esni az eső. A várható maximum léghőmérséklet 12-18°C között várható, az éjszakai minimum hőmérséklet 1-7°C -ig hűlhet le.

 

ALMA

Az alma jelenleg egérfüles – zöldbimbó állapotában van.

Betegségek

Almafa varasodás

2024.03.19-én végeztünk aszkospóra szóródási vizsgálatot. Egyértelműen megállapítható, hogy az elmúlt napok hűvös és viszonylag csapadékmentes időjárása visszább fogta az aszkospórák szóródását. Egyes mintákban egyáltalán nem volt található egyetlen egy spóra sem, így a varasodás fertőzésének a veszélye is csökkent. A partnereinkkel való beszélgetés alapján az első (03.12-15. közötti) fertőzésre a gazdálkodók már felszívódó készítményekkel reagáltak, jó esetben ez blokkolta a korai fertőzés kialakulását.

Megvizsgálva a meteorológiai adatokat a következő nagyobb fertőzési hullám 2024.03.24-től várható egészen az esős napok végéig, ami az
előrejelzések szerint 03.29-ig eltarthat. Vegyük figyelembe, hogy az esős időjárás meleggel is társulni fog, ami a korábban visszaeső aszkospóra szóródás intenzitását is növelni fogja.

Számításaink szerint az előző hetekhez képest sokkal erőteljesebb fertőzési időszak fog következni köszönhetően a melegebb, csapadékosabb időjárásnak, nagyobb lombfelületnek. Javasoljuk, hogy a hét hátralavő napjaiban vagy a hétvégén (03.22-23.) megelőző jelleggel védekezzünk felszívódó készítményekkel. Amennyiben a meteorológiai előrejelzések bekövetkeznek, a következő héten a csapadékos és szeles időjárás kevés lehetőséget fog adni a kezelések elvégzésére.

 

Aszkospóra szóródás adatai - 2024. március 19.

 

Lisztharmat

A lisztharmat az áttelelt fertőzött hajtásvégekről indítja a fertőzést, a fertőzött rügyekből fertőzött hajtások jönnek elő. Ellenük 100%-osan ebben az időszakban csak metszéssel lehet védekezni, amennyiben ez megoldható. A kén tartalmú szerek hatásosak, a lombfelületen lévő lisztharmatot elpusztítja, de az újonnan kibújó levelek ismételten fertőzöttek lesznek.

 

Állati kártevők

Bimbólikasztó bogár

A bimbólikasztó korai megjelenését követően több mint valószínű, hogy már a károsításának azaz a tojásrakásának a nagy részén már túl van, a kezelések megismétlésére még van lehetőség egészen a zöldbimbós állapotig, később már nincs értelme a permetezéseknek. A védekezéseket amennyiben lehetséges, meleg, napos időben végezzük el.

Védekezési lehetőségek:
A bimbólikasztó bogár a tojásait a bőrszövet alá rakja, ezért nem tudunk ellene hatékonyan olajos lemosó szerekkel, illetve narancsolajjal védekezni. A felszívódó készítmények azért nem hoznak jelentősebb eredményt, mert nincs lombfelület, ahol fel tudnak szívódni. Kontaktszerekkel imágók elleni védekezést javasolunk nappal, meleg, lehetőség szerint napsütéses időben.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

A meggy jelenleg zöldbimbó állapotában található.

Virágfertőző monília

A virágfertőző monília még nem fertőz, a megelőző kezelésekre viszont érdemes odafigyelni. A korai fajták virágzása hamarosan bekövetkezik. Az eredményes védekezés kulcsa az időben történő gombaölőszer kijuttatása. A kezelések kezdetét akkor javasoljuk felszívódó készítményekkel elkezdeni, amikor már a fehér virágszirmok megjelennek, a rügyek közepe fehér színűre vált. Ez az úgynevezett fehérbimbós vagy fehér ballonos állapot kezdete.

Fontos, hogy ebben a stádiumban a bibe már érett, ami bejutást biztosít a gomba spórájának a magkezdeményhez, így a fertőzés már egy ilyen korai szakaszban el tud indulni. A korán befertőzött virágokra a gombaölőszerek már hatástalanok, a tünetek a virágzás végén meg fognak jelenni. A korábban virágzó fajták esetében javasoljuk, hogy a kezeléseket abban az esetben végezzük el, ha a fenti stádium már megjelent. Az elkövetkező héten, 2024.03.24-29-ig csapadékra számíthatunk, ekkor már fertőzhet a monília.

 

ŐSZIBARACK

Az őszibarack virágzás állapotában van

Tafrinás levélfodrosodás

Az időjárás kimondottan kedvez az őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás betegségnek. A tünetek szépen megjelentek és várhatóan tovább fognak fejődni. Megelőző, illetve kuratív jelleggel javaslom a Score és Delan kombináció használatát. Abban az esetben, ha a fertőzés mértéke magas, akkor használhatunk Syllitet is, ami megállítja a betegséget. A fertőzött levelek már nem fognak kisimulni, a betegség tünete látszani fog rajtuk sőt a levél növekedésével egyre csúnyább lesz.

 

KÖRTE

A körte zödbimbós állapotban található

Körtelevél gubacsatka

A fertőzött ültetvényekben a körtelevél gubacsatka elleni védekezés eredményesen most vagy az elkövetkező hetekben tudjuk elvégezni. A kártevő már kora tavasszal megjelenik az ültetvényekben. Az első telepek kora tavasszal védtelenek, most könnyebb őket elpusztítani. Később már a kártevő nyála sejtburjánzást idéz elő a levélen, létrejön a gubacs, aminek a védelmében már szabadon szívhatja a leveleket, ekkor már nem lehet ellenük eredményesen védekezni.

Javasoljuk, hogy azokban az ültetvényekben, ahol komolyabb gondot okoztak ez elmúlt évben, ott a kezeléseket kezdjük el időben elvégezni. A legoptimálisabb időpont, amikor már van lombfelület, viszont a gubacsok még nem alakultak ki. A szerválasztáskor vegyük figyelembe a készítmények méhveszélyességi besorolását, hiszen a bársonyos árvacsalán, ami nagy valószínűséggel jelen van az ültetvényben, most virágzik.

További szakmai tanácsokért a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken vagyunk megtalálhatóak.