Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések további felmelegedést jósolnak. A várható maximum léghőmérséklet 16-20 °C között lesz, az éjszakai minimum hőmérséklet sem fog +6 °C alá süllyedni (2023.04.27.), fagyveszéllyel nem számolunk. Csapadékra 04.24-én, hétfőn számíthatunk.

 

Védekezés virágzó kultúrában

 

A gyümölcsösök virágzás állapotban vannak. A kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyan úgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nemcsak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során, mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezésekkor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:
• Virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak.
• Ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is).

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén:
Bármely időpontban végezhető a permetezés.

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén:
A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentés kötelesek.

Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:
A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetekben, amikor a méhek látogatják az ültetvényt (a fent említett levéltetű mézharmat) nem használhatóak.

Terméskötődés fokozása
Különösen a fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvényekben fontos, hogy a kötődést fokozzuk. A bór tartalmú lombtrágyák, valamit az egyéb kötödést elősegítő anyagok kijuttatásának az ideje a pirosbimbós állapot, valamint a virágzás kezdete. Ekkor fejtik ki a legkedvezőbb hatásukat. A kijuttatást mindenképp a virágzás elejére javasoljuk. Amennyiben tervezzük megismételni, akkor az ismételt kezelést a virágzás közepére időzítsük.

 

ALMA

 

Az alma pirosbimbós, virágzás kezdete állapotban van.

 

Betegségek:

 

Almafa varasodás

Az almafa varasodás tekintetében a fertőzés kezdete helyenként eltérő. A változó időjárásnak köszönhetően az aszkospórák szóródása közt is nagy az eltérés. Ahogy az előző előrejelzésünkben is írtuk, az első fertőzésekhez a szükséges tényezők 2023.04.10-11. között már összejöhettek. 04.12-én minden mintában szóródtak az aszkospórák. Ezt követően a betegség kialakulásához csak az időjárás szabott határt.

A lenti táblázatban összefoglaltam, hogy a meteorológiai állomásaink adatai alapján, hol, milyen mértékben volt jelen a varasodás. Az áprilisi csapadékos időjárás sok esetben alacsony hőmérséklettel járt. Többször is azt tapasztalhattuk, hogy a csapadék mennyisége bőséges volt, de hozzá hűvös időjárás társult, ami az aszkospóra csírázási idejét lelassítja, így kialakulhatott az a helyzet, hogy bár csapadék volt bőven, de mégsem volt elégséges ahhoz, hogy a spóra kicsírázzon és behatoljon a növény szöveteibe. Amint a varasodás megtelepszik a növényi részek bőrszövete alatt, elkezd fejlődni. Eleinte szabad szemmel láthatatlanul, majd amikor eléri a megfelelő fejlettséget, akkor a levelen, illetve más zöld részeken először olajos sötétzöld telepeket hoz létre. A fertőzés és a telepek megjelenése közötti úgynevezett lappangási idő hossza a hőmérséklettől függ. Jelen helyzetben ez kb. 16-17 nap lehet. Tehát arra számíthatunk, hogy a fertőzést követő 16., 17. napon már a tünetek is megjelenhetnek.

Növényvédelmi szempontból ez kiemelkedően fontos időszak. A célunknak annak kell lenni, hogy megakadályozzuk a betegség bőrfelületen való megjelenését. Ebben az időszakban csak olyan hatóanyagot javasolunk felhasználni, ami felszívódik és a gombafonalakat a növényen belül még a telepek kialakulása előtt el tudja pusztítani. A védekezéshez azol típusú hatóanyagot javaslunk. A hőmérséklet emelkedésével már nem kell attól tartanunk, hogy ezek a készítmények nem fejtik ki hatásukat. Továbbá javasoljuk a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinált kijuttatását. A permetezési fordulók kialakításakor vegyük figyelembe hogy a gyümölcsfáink gyorsan fejlődnek, ezzel együtt növekszik a felületük és a zöld tömegük is, a növényvédőszerek a növényi nedvben hamar felhígulnak.

Az elkövetkező héten kevés csapadékra kell számolnunk, a korábbi hetekhez képest a varasodás fertőzési nyomása csökken.

 

Aszkospora szorodas adatai 2023 4 1
Aszkospora szorodas adatai 2023 4 2
Aszkospora szorodas adatai 2023 4 3

 

Lisztharmat

A lisztharmat primer fertőzése jelen van az ültetvényekben. Ezek ellen védekezni nehezen lehet, hiszen a fertőzött hajtásokból minden esetben fertőzött levelek fognak kifejlődni. A védekezés célja, hogy ezekből a fertőzött hajtásokból már ne fertőződjenek be az egészséges hajtásvégek. Javasoljuk, hogy olyan készítménnyel védekezzünk, ami hatásos a varasodás és a lisztharmat ellen is.

 

Állati kártevők:

 

Bimbólikasztó bogár

A kártevő fertőzése már megtörtént, ellene már nem tudunk védekezni, lassan a tünetekkel is fogunk találkozni.

 

Zöld almalevéltetű

A levéltetvek áttelelő egyedei (ősanyák) már előfordulhatnak a kinyílt rügyekben. A kis levélkezdemények védelmében a szívogatást már elkezdik. Hőmérséklettől függően az első telepeiket ki fogják alakítani. Hangyákat már lehet látni a hajtásvégeken, amik már a levéltetveket látogatják, illetve segítik a kolóniák kialakításában.

 

Levélpirosító almalevéltetű

A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértékű torzulásokat tapasztalhatunk. A későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések. Mielőtt a levelek torzulnának, azelőtt kell elvégezni a permetezéseket. Később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

 

Vértetű

A lombkorona szintén áttelelt vértetű kolónia elkezdte a károsítását. Még most a védelmet biztosító vatta szerű viaszképződmények nem teljesen alakultak ki, ezért könnyebben tudunk ellenük védekezni. Javasoljuk, hogy használjuk ki ezt az időpontot, hiszen később ez már meg fogja akadályozni a rovarölő szerek hatását. A kezelésekhez mindenképp kontakt készítményeket javaslunk, hiszen a kártevő most a fás részeken károsít, ahova a felszívódó rovarölő szerek nem jutnak el. Fontos, hogy a permetező légáramát úgy állítsuk be, hogy a gallyak alsó részére is juttasson permet levet, a kártevő többnyire itt található.

 

Pajzstetű

Erősen fertőzött ültetvényekben használhatunk még növényolajakat, de már csak nyári hígításban (1%-os töménységben). Virágzáskor már ne használjuk, eltömítheti a pollentömlőket.

 

Sodrómolyok

A növényfelület növekedésével, illetve a felmelegedéssel lassan megjelennek a sodrómolyok lárvái (ligeti sodrómoly, dudva sodrómoly). Komoly kártételre nem kell számolnunk, hiszen ekkor a gyümölcsösök lombfelülete nagy mértékben növekszik, a károsított levelek helyet hamar új növekszik. Célzottan ellenük védekezni nem szükséges.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy most fajtától függően zöldbimbós, kezdeti fehérbimbós állapotban van.

 

Virágfertőző monília

Az előző cikkünkben már felhívtuk a figyelmet a virágfertőző monília elleni korai védekezésre. A fertőzési nyomás az elmúlt héten nem csökkent. Várhatóan a következő héten a kevesebb csapadéknak köszönhetően a monília fertőzési veszélye csökkenni fog

A virágfertőző monília esetében a már kialakult fertőzések nem orvosolhatóak, a további még egészséges virágok megvédése a cél. A kezeléseket a virágzás végéig javasoljuk folytatni.

A virágfertőző monília legerősebben a meggyet támadja meg. Érzékeny még rá a szilva, a kajszi, kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack. A magas fertőzési nyomás miatt javasoljuk, hogy a meggyen kívül a többi csonthéjas növényeinket is kezeljük.

 

ŐSZIBARACK

 

A tafrinás levélfodrosodás fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően megszűnt, már nem tudunk a kialakult tünetek ellen védekezni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek.

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban vagy a honlap lábrészében is megtalálható elérhetőségeink bármelyikén.