Munkatársaink a GAK Nonprofit Kft.-vel (Gödöllői Egyetem) együttműködésben az Európai Unió felkérésére részt vesz egy agrárdigitalizációs programban, melyre résztvevő gazdálkodókat, partnereket keresünk.

A projektről röviden:

A program neve: AEDIH (Agricultural European Digital Innovation Hub) https://intro.aedih.hu/

A projekt fontos eleme, hogy az Európai Unió tapasztalatot szerezzen a hazai gazdálkodók agrárdigitalizációs és precíziós gazdálkodásban való előrehaladottságáról, illetve a gazdálkodók ez irányú terveiről, amelyeket a későbbiekben a különböző mezőgazdaságot érintő szabályozásaiban és pályázatai felhívásaiban is fel tud használni. A felmérés során 3 éven keresztül évente egy online kérdőívet kell kitölteni a vállalkozásban használt digitális  technológia előrehaladásról, illetve a projekt munkatársai készítenek egy a gazdaságra igazított fejlesztési javaslatot. A résztvevők a kérdőívek kitöltését követően ingyenesen igénybe vehetik az ADEIH agrár-digitális szolgáltatásait és képzéseit.

A projekttel érintett feladatok:

  • Évente egy online kérdőív kitöltése. A kérdőíveket közösen a szaktanácsadóinkkal készítjük el, a gazdálkodónak ezekkel más feladatuk nem keletkezik.

A projektben való részvétel előnyei:

  • Ingyenes térinformatikai és  agrárdigitalizációs képzéseken való részvétel (nem kötelező).
  • Ingyenes agrárdigitalizációs szolgáltatások igénybevétele (a területeken menedzsmentzónák kialakítása tápanyag-ijuttatáshoz, differenciált vetéshez, talajszkennelés, NDVI-térképek készítése, hozamtérképek készítése, kiértékelése, drónfelvételezés stb.). A szolgáltatásokat a gazdálkodók igényihez igazítják.
  • A résztvevők ezzel kutatóintézettel, bemutatóüzemmel is együttműködésbe kerülnek, ami várhatóan a későbbi VP-s pályázatokban előnyt jelenthet.

A projektben való részvétel költségei:

  • A résztvevőket semmilyen költség nem terheli, az ezzel kapcsolatos munkákat a kollégáink végzik el.
  • A szolgáltatásokat és képzéseket a projektben résztvevő oktató és szolgáltató vállalkozások ingyenesen végzik el, de a költségek a gazdálkodó de-minimis keretét csökkentik, a résztvevőket költségek itt sem terhelik.

A mezőgazdaság digitális átállása elkerülhetetlen, gyakorlatilag ez a jövő útja. Gondoljunk csak arra, hogy már most online naprakész gazdálkodási naplót és permetezési naplót kell vezetnünk, a hétköznapi munkánkba is egyre több helyen digitális szolgáltatások, appok segítik a munkánkat.

Várjuk azon gazdálkodók részvételét a projektben, akik hajlandók a digitalizáció témájában velünk együtt gondolkodni, illetve azokat, akik a későbbiekben bármilyen fejlesztést terveznek, ami érinti az agrárdigitalizáció, precíziós gazdálkodás területét.

A részvételi igényeket kollégáinknak vagy a központi e-mailen is lehet jelezni.