A Magyar Államkincstár honlapján megjelent a végleges verziója az új AKG és ÖKO pályázatoknak. Az előzetes információknak megfelelően mindkét program esetében 3 éves kötelezettségvállalási időszakra lehet majd pályázni, melynek pontos időpontja:

2022. január 1. – 2024. december 31.

A kiírásra kerülő programok szabályrendszere alapvetően megegyezik a jelenleg is futó és év végén lejárókkal, azokban tartalmilag csak kisebb eltérések vannak, a támogatási összegek viszont megemelésre kerültek és a támogatható pályázatok száma is nagyobb lesz.

AKG esetében a Tematikus előíráscsoportok (TECS) rendszere megmarad, ezek közül a partnerkörünkben a leginkább gyakoriak:
– horizontális szántó;
– horizontális gyep;
– horizontális ültetvény;
– zonális MTÉT szántó alföldi madárvédelmi előírásokkal.

Az AKG tematikus előíráscsoportokon belül lesznek kötelező és szabadon választható előírások, ezek közül szükséges a pályázónak csomagot kialakítania és azzal pályáznia. Az előírásokat a gazdának be kell tartania, azokon 3 évig módosítani nem lesz lehetséges.

Az ÖKO programon belül is megmarad a Tematikus előíráscsoportok rendszere. Ott viszont csak kötelező előírások lesznek.

Cikkünkben mindkét program részleteibe nem tudunk belemenni, azokhoz minden gazdával személyes egyeztetés szükséges. Néhány szabályra azonban már most felhívjuk a figyelmet:

– A támogatást igénylőnek minden kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területének (KET) teljes egészére, a teljes időtartam alatt, az adott év minden napjára vonatkozóan jogszerű földhasználónak kell lennie.– Minden művelési ág esetében a pályázható minimális terület összesen 1 hektár, táblaszinten minimum 0,25 hektár.
– FONTOS VÁLTOZÁS a tervezethez képest: AKG ültetvény esetében az ültetvény életkora a pályázat benyújtásának időpontjában nem lehet több mint 26 év (kivéve dió,
gesztenye, szőlő).
– AKG és ÖKO gyep esetében kötelező az állatállomány megléte minimium 0,2 állategység/hektár sűrűségben.
– A pályázó a támogatásba bevonni kívánt területeit köteles területmérés alapján beazonosítani és a koordinátákat a támogatási kérelem során megadni. A korábban lemért területekkel nincs teendő, új területek bevonása esetén vagy teljesen új belépőnek azonban mindenképpen szükségesek a mérések. A mérésekkel kapcsolatban hamarosan külön írunk.

A támogatási kérelmek benyújtására a 2021. október 25. és 2021. november 25. között lesz lehetőség. A közelgő határidő miatt amennyiben részt kívánnak venni az AKG vagy az ÖKO program valamelyikében, azt kérjük, szíveskedjenek minél hamarabb szaktanácsadó kollégáinknak jelezni és a pályázásról az egyeztetéseket megkezdeni.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az új AKG és ÖKO programokra minden gazda esetén külön pályázat beadása szükséges, amelyet a szaktanácsadási alapszolgáltatás és az éves díj nem tartalmaz, ezekről a díjakról külön tájékoztatjuk majd Önöket.

Amennyiben érdeklődik a pályázatok iránt, kérjük, vegye fel kapcsolatot kollégáinkkal!