Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések szerint a várható maximum léghőmérséklet 24-30 °C között lesz, csapadékot csak június 6-7-re prognosztizálnak.

 

ALMA

Az alma jelenleg 30 mm nagyságú gyümölcsméret (kisdió) állapotában van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás

2023.05.31-én végeztünk aszkospóra szóródási vizsgálatot egy nyíregyházi, egy buji mintából és egy Zala megyei mintákból. Ezek alapján Bujon már megszűnt a szóródás, míg Nyíregyházán és a zalai Németfaluban jelentős mennyiségű spórákat találtunk a mintákban. Ott a szóródás még tömegesnek mondható.

Arra számíthattunk, hogy az aszkospórák szóródásának korai elindulása hatással lesz a befejezés időpontjára, korábban ki fognak ürülni a termőtestek. Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy június első hetében már csökken a szóródás intenzitása, majd lassan megszűnik. Idén eddig három helyszínről vett mintában végeztük el az aszkospóra szóródás vizsgálatot. Egy mintában már megszűnt a szóródás, de a másik kettőben olyan nagy mennyiségben találtunk aszkospórákat, mint áprilisban. Tehát arra még számíthatunk, hogy egy darabig a varasodás ivaros és ivartalan úton (aszkospórával és konídiummal) is terjedni fog. A védekezés szempontjából ezen időszakban fokozott figyelmet fordítsunk a kezelésekre. Továbbra is javasoljuk a felszívódó és kontakt készítmények egy időben történő kijuttatását.

Az elmúlt heti fertőzési veszélyhelyzeteket az alábbi táblázatban foglaltam össze:

 

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.15 - 05.22.

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.15 - 05.22.

Almafa varasodás fertőzési időpontok 2023.05.15 – 05.22.

 

Lisztharmat

Az alma intenzív növekedési szakaszba lépett.. Az új hajtásokon folyamatosan jelennek meg az új levelek. A magas hozam érdekében létfontosságú, hogy ezek a levelek épek és egészségesek legyenek. A lisztharmat fertőzése során a gombatelepek a levél felületén találhatóak, ahol a levéllemezt deformálják és kialakul a betegségre jellemző kanalas levéltünet. A deformált kisebb felületű levelek asszimilációs felülete is csökken, így kevesebb tápanyagot tud termelni a gyümölcs számára.

A lisztharmat ezt a fejlettségi állapotot kedveli a legjobban, ilyenkor terjed az fertőzött levelekről az újakra. Fontos, hogy a betegség terjedését megakadályozzuk és időben védekezzünk ellene. A készítmények kiválasztásakor javasoljuk azokat a gombaölő szereket, melyek eredményesen használhatóak mind a két fontos betegség, a lisztharmat és a varasodás elleni is.

 

Tűzelhalás

A tűzelhalás tünetei sok helyen megjelentek, sőt azt tudjuk mondani, hogy egy nagyon erős fertőzéssel állunk szembe. A virágzás nagyon elhúzódott. Bár a hűvös idő miatt nem számítottunk komolyabb fertőzésre, ennek ellenére nagy valószínűséggel az utolsó virágok befertőződtek. Több kertet is láttam, ahol a tűzelhalás tünetei erősen jelen vannak. A tünetek többsége nem kimondottan virágfertőzésre utal, nagyobb részben inkább hajtásfertőzések. Valószínűleg a május 15-20. közötti nagy esőzések teremtettek megfelelő körülményt a fertőzéshez. A betegség terjedéséhez szükséges nyílt sebfelületet az erős szél okozhatta a fákon, ami a csapadékkal és a hozzá kapcsolódó meleggel elindíthatta a fertőzést.

Védekezési javaslat tűzelhalás ellen:

A hagyományos és korábban leghatékonyabbnak tartott védekezés a fertőzött hajtások eltávolítása volt. Fontos, hogy ezzel a módszerrel akár nagyobb kárt is okozhatunk, akár terjeszthetjük is a baktériumot. A metszéssel történő védekezés esetében a metszőollót minden fa után fertőtleníteni kell. Erre használhatunk tömény, legalább 60%-os alkoholt vagy a kereskedelmi forgalomban használható baktericid hatású kézfertőtlenítő szereket. A lemetszett hajtásvégeket össze kell gyűjteni és az almáskerten kívül el kell égetni. A metszések után minden esetben javasoljuk a réz tartalmú készítményekkel való kezelést. Használatosak még a réz tartalmú szerek alkalmazása: A réz tartalmú készítmények használatakor vegyük figyelembe, hogy ilyenkor perzselő hatása van, 25 °C alatt használjuk és ne permetezzünk vizes levélfelületre! Az antibiotikumok használata nem engedélyezett, eseti engedéllyel sem! A kasugamicin hatóanyagú készítmény eseti engedélye csak zöldség kultúrákban érvényes. Elképzelhető, hogy a későbbiekben kiterjesztik almás termésűekre is.

 

Állati kártevők

 

Zöld almalevéltetű

Az alma intenzív hajtásnövekedés időszakban van, a friss hajtásvégek optimális élőhelyet biztosítani a levéltetű kolóniáknak. Várható, hogy az elkövetkező hetekben a levéltetvek egyedszáma rohamosan növekedni fog. Javasoljuk, hogy a telepek kialakulásának megelőzéséhez használjunk felszívódó rovarölő szereket.

Ökológiai ültetvényekben 1%-os gyümölcsfa olajjal, illetve narancshéj olajjal is védekezhetünk. Ezen készítmények csak akkor hatásosak, ha befedik a kártevőt, ezért fontos a pontos időzítés. A kezeléseket addig el kell végezni, amíg a levelek össze nem sodródnak. A deformált, összesodródott levelek fonákján a kártevő védve van, a permetlé nem jut el a megfelelő helyre, nem tudja a kártevőt befedni.

 

Vértetű

A vértetű, nagyon nagy intenzitással terjed, a fertőzött ültetvényekben a telepek egyre gyorsabban és egyre erőteljesebben jelennek meg. Javasoljuk a felszívódó rovarölő szerek, elsősorban a pirimicarb használatát. A károsító ellen hatásosabban tudunk védekezni, ha nem engedjük a zöld részeken történő felszaporodásukat.

Védekezési javaslatunk:
• Gyökérnyaki résznél elsősorban intenzív M9-es alanyú fajtáknál a sebfelületek (pocok, nyúl rágás) és az oltási csomó fertőtlenítő sebkezelése. Erre kifejezetten alkalmas az agromésztej kipermetezése vagy beecsetelése. Esetleg más a környezetre nem veszélyes anyagot is használhatunk, ami oldja a viaszgyapotot, illetve irritálja a bőrüket. Amennyiben meszes permetezést végzünk, ügyeljünk arra, hogy csak a gyökérnyakat és a törzs részét érheti a permetszer, a lombkoronát, zöld részeket nem. Kiválóan alkalmas erre a célra a permetező pisztoly vagy a faköz gyomirtásra is alkalmas permetezők, permetező egységgel felszerelt fűkaszák, amelyet úgy állítunk be, hogy a törzset is érje a permetlé.
• Lombkoronában: 1%-os gyümölcsfaolaj vagy narancshéj olaj használata 4l/ha dózisban. Bio ültetvényekben is használható. Az olajos készítmények ebben a dózisban nem károsítanak, nem perzselnek, ennek ellenére itt is javasolt az esti hűvös órákban való permetezés. Vagy pirimicarb hatóanyagú készítmények alkalmazása 0,5 kg/ha dózisban.

 

Almamoly

Az almamoly rajzása folyamatos, bár korábban tapasztaltunk rajzás völgyeket, de később nagy egyedszámmal fogtunk molyokat. A meleg időjárásnak köszönhetően a rovar fejlődése is felgyorsult. A populáció már többnyire lárva alakban található. Valószínűleg a kedvező áttelelés miatt az első nemzedék imágóinak a rajzása az idén nagyobb, mint a korábbi években.

 

Almamoly csapdázási adatok 2023.

Almamoly csapdázási adatok 2023.

 

Almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

Almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

 

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly rajzása fokozódik.

 

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023.

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023.

 

Almailonca

Az almailonca rajzása elindult.

 

Almailonca csapdázási adatok 2023.

Almailonca csapdázási adatok 2023.

 

Aknázómolyok

Az almalevél aknázómoly első nemzedékének a rajzása teljesen leállt.

 

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023.

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023.

 

Pajzstetvek

Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a pajzstetvek elleni egyik leghatékonyabb védekezési időszak június első fele. A pajzstetvek (kaliforniai pajzstetű, teknős pajzstetű) rajzása most kezdődik. Ilyenkor a pajzs alól kibúvó röpképes hím egyedek keresik meg a nőstényeket, majd megtermékenyítést követően a tojásokból kikelnek a lárvák. A hímek ellen védekezni szinte reménytelen, a védekezéseket a fiatal lárvák ellen célszerű irányítani. A lárvák első alakja még nem hordoz pajzsot magán, mozgásra képes, megkeresi azt a helyet, ahol később táplálkozni fog és az első vedlés után elkezdi kialakítani a védelmet nyújtó pajzsát. Ez az az időpont, amikor rovarölő szerekkel meg lehet őket fogni. Apró állatról van szó, amely ekkor még csak minimálisan táplálkozik. Védekezni elsősorban kontakt szerekkel, illetve olajos szerekkel lehet. A felszívódó készítményekből nem tud annyi mennyiséget felvenni, ami hatásos lenne.

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye, szilva gyümölcsnövekedés állapotban van.

 

Meggy antraknózis

A hosszú csapadékos időjárásnak köszönhetően várható, hogy az antraknózis fertőzése erősödni fog. Fontos figyelemben tartani, hogy a tünetek nem mos,t hanem az érés folyamán fognak megjelenni, viszont a védekezést most kell elkezdenünk. A hatékony védekezés alapja, hogy a fertőzést, a kórokozó növénybe való bejutását akadályozzuk meg. Ezt most tudjuk megtenni. A csapadékos időjárásban a kórokozó könnyen meg tudja fertőzni a gyümölcskezdeményt. Javasoljuk, hogy az esőzéseket követően kontakt vagy mélyhatású gombaölő szerekkel védekezzünk.

 

Blumeriellás levélfoltosság

A meggy és a cseresznye betegsége. A tünetek első jeleivel, a leveleken megjelenő barnás-lilás foltokkal még nem találkoztam. Elsősorban kezeletlen ültetvényeken lehet számítani a felszaporodásukra. Az antraknózis elleni védekezés hatásos a blumeriella ellen is.

 

Sztigmínás levéllikacsododás

A levéllikacsosodás betegség kialakulásához az időjárási tényezők optimálisak. Várható, hogy idővel kisebb barna foltok jelennek meg, majd beszáradnak és kilyukadnak. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni. A betegségre legjobban a szilva fogékony.

 

Cseresznyelégy

A korai cseresznyék érése elkezdődött. Jellemzően ezeket a fajtákat a cseresznyelégy még nem károsítja. A későbbi érésű meggyben, cseresznyében fog a kártevő megjelenni. Javasoljuk hogy legkésőbb a zsendülés első szakaszában védekezzünk acetamiprid hatóanyagú készítményekkel . Az eredményes védekezés alapja, hogy a permetlevet a felső lombkorona szintjébe is juttassuk ki, ugyanis az imágó szereti a napfényes meleget, így a korona felső harmadában van jelen elsősorban. A feromon csapdákat is ide javasoljuk kirakni.

 

ŐSZIBARACK

 

Levéltetvek

Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdődnek kialakulni, a hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot. Most már meleg van, a szilvahajtások folyamatosan növekednek egyre több élőhelyet és élelmet biztosítva a levéltetveknek. Javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly

A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik, a védekezéseket javasoljuk folytatni.

 

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtevarasodás

A körte varasodás nem az a kimondottan veszélyes körte kórokozó, de a május végi csapadékos időjárásban számíthatunk rá, hogy fertőzés történhetett és később komoly problémát is okozhat. A körte varasodás elleni védekezés alapja, hogy a hajtásnövekedési időszakban nem engedjük meg a levéltünetek kialakulását. Később júliusban, augusztusban a fertőzött levelekről indulnak ki a gyümölcstünetek. A védekezést most kell elvégezni megakadályozva ezzel az ültetvényen belüli felszaporodását és a későbbi gyümölcsfertőzést.

 

Körtelevélbolha

A körtelevélbolha várható, hogy egyre erősebben lesz jelen az ültetvényekben. A meleg időjárás felgyorsítja a fejlődésüket, a kolóniákon gyorsan ki tud alakulni a mézharmat, ami teljesen megvédi a kártevőt a növényvédő szerektől. A védekezésekkor minden egyes alkalommal szükséges tapadásfokozó szereket használni.

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban található bármelyik elérhetőségünkön.