Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések szerint a várható maximum léghőmérséklet 31-38 °C között lesz, igazi kánikulára számíthatunk, csapadékot a meteorológusok nem jósolnak.

 

ALMA

 

Az alma jelenleg 50-60 mm nagyságú gyümölcsméret állapotában van. Egyes fajtáknál a hajtások növekedése részben befejeződött, a lombkorona felső részeiben lévő hajtások növekedése még folyamatban van. Az elmúlt heti esőzéseknek következtében a másodlagos hajtásnövekedés elindult.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás
Sok helyen tapasztalhatjuk, hogy az almafa varasodás károkat okozott. A tavaszi és a nyári csapadékos időjárás komoly feladat elé állította a gazdálkodókat. Sajnos a gyümölcstünet általános, kisebb nagyobb mértékben sok helyen meg lehet találni. A tünetek mellett találkozhatunk megfogott varasodás foltokkal is, ami kisebb lázfoltra emlékeztető kárképet mutat. Remélhetőleg ezek a foltok a gyümölcs növekedésével és a színeződéssel idővel el fognak tűnni vagy halványodni fognak.

Az elkövetkező héten a meteorológiai előrejelzések szerint meleg csapadékmentes időjárásra számíthatunk, ami a varasodás terjedését meg fogja állítani. Védekezésre az esőzéseket követően van szükség. Csapadék után javasoljuk a kontakt készítmények alkalmazását.

Az elmúlt két heti fertőzési veszélyhelyzeteket az alábbi táblázatban foglaltam össze:

Almafa varasodas fertozesi idopontok 2023.06.26. 07.10

Lisztharmat
A lisztharmat terjedése a hajtásnövekedés befejeztével meg fog szűnni, a betegség elsősorban a friss hajtásvégeket kedveli. Az elmúlt időszakban sok csapadék volt. Ennek következtében a már bezárult hajtások újra indultak, a másodlagos hajtásnövekedés ismét lehetőséget teremt a lisztharmat betegség terjedéséhez.

Korábban az almafa varasodás elleni felszívódó szeres védekezés a legtöbb esetben védelmet nyújtott a lisztharmat ellen is. Figyeljünk rá, hogy a varasodás ellen használt kontakt készítmények hatástalanok a lisztharmat ellen. Fertőzésveszély esetén, különösen ott, ahol nagyobb mértékű a másodlagos hajtásnövekedés, javasoljuk a célirányos lisztharmat elleni kezeléseket.

 

Tűzelhalás
Az idei évben egyes kertekben a tűzelhalás hatalmas gondokat okozott. A csapadékos meleg időjárás többnyire heves széllel is párosult, ami mikro sérüléseket okozott a fákon. Ezen tényezők összessége kedvező ökológiai hátteret nyújtott a baktérium fejlődéséhez.

A nyári védekezések sajnos már nem hoztak megfelelő eredményt a betegség ellen. Elsősorban a megelőző jellegű kezelések a hatásosak. Az elkövetkező hetek meleg száraz időjárásának a hatására a betegség terjedése teljesen meg fog állni, a régi tünetek leszáradnak. Várhatóan új fertőzésre csak akkor számíthatunk, ha már ismét csapadékossá fordul az időjárás.

Védekezési javaslat tűzelhalás ellen:
Amennyiben az időjárás száraz marad, védekezni nem szükséges. A fertőzött ágvégeket az egészséges résznél visszavágva eltávolíthatjuk.

 

Állati kártevők

 

Atkák
Az atkák részére a nyári kánikula optimális körülményeket nyújt a kártevő felszaporodásához. Ilyen nagy melegben a generációk akár egy hét alatt is ki tudnak fejlődni. Az atkák már jelen vannak az ültetvényekben. Eddig inkább kisebb telepeken lehetett őket megtalálni, most várható, hogy sokkal nagyobb, akár az egész ültetvényt kitevő területre szétterjednek. Ezt meg kell akadályozni.

Az atkákat a levélen nehéz észre venni. Érdemes jelenlétre utaló jeleket, az ürüléküket (apró fekete pontok), illetve a takácsatkák esetében a levél fonákán a szövedéket keresni. Idővel a leveleken észrevehetőek a szívogatás nyomok. Erős fertőzés esetében a levelek bebarnulnak.Ezt az utóbbi állapotot nem szabad megvárni. Ugyan apró kártevők, de hatalmas mennyiségű vizet és tápanyagot tudnak elszívni a növénytől, pontosan abban az időszakban, amikor a gyümölcsméret növekedéséhez ez a legfontosabb lenne.

Javasoljuk a kertek szemlézését és a kezelések megismétlését, illetve ha valaki még nem permetezett atkaölő szerrel, javasoljuk elkezdeni. Problémát elsősorban azokban az ültetvényekben fog okozni, ahol korábban is jelen volt, de ott is javasoljuk a megelőző, legalább egyszeri védekezést, ahol nem szokott nagyobb problémát okozni.

 

Vértetű
A következő kártevő, ami komoly gondot fog okozni, az a vértetű. Szinte nincs olyan kert, ahol nem lenne jelen. Várható, hogy a meleg száraz időjárás a terjedésüket nagy mértékben elő fogja segíteni. Az igazi gradációra még csak most számíthatunk.

Védekezési javaslatunk:
A vértetű ellen kimondottan nehéz védekezni. Igazából egyetlen tökéletes megoldás sincs. Eredményt csak akkor tudunk elérni, ha a különböző kezeléséket időben használjuk, így mindegyik egy kicsit gyéríti a kártevőt, így lehet az egyedszámukat csökkenteni.

 

Levéltetvek
A zöld alma levéltetű elterjedése visszaesett köszönhetően a hajtásnövekedés befejezésének. Újabb kártételre csak ott számíthatunk, ahol az esőzéseknek köszönhetően újra indult a hajtások növekedése és friss zsenge világoszöld levelekkel találkozhatunk.

 

Almamoly
Az almamoly előrejelzését, illetve a populáció állapotát a hőösszeg számítás alapján határozzuk meg. A számításunk alapja, hogy a tavasszal meghatározott biofix időponthoz (ami az első egyedek megjelenése) kiszámoljuk a generáció teljes kifejlődéséhez szükséges hőösszeget, így meghatározzuk, hogy a 2. nemzedék első egyedeinek a rajzása mikor indul, illetve ettől kezdve számolhatjuk, hogy a 2. generáció tojásrakása, lárvakelése mikor várható. A táblázat utolsó, a populáció állapot oszlopa a teljes almamoly populáció legfejlettebb egyedeinek az állapotát mutatja. Természetesen ez egy támpont, hiszen az 1. nemzedék rajzás teljesen elhúzódott, átfedésben van a 2. nemzedékkel.

Almamoly csapdazasi adatok 2023 4

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása most egy kicsit emelkedett, változó egyedszámmal folyamatosan jelen vannak az almásokban és a csonthéjasokban is. Ellenük az almamoly elleni kezelésekkel a fent leírtak alapján lehet, azzal a kivétellel, hogy a granulovírus alapú készítmények a keleti gyümölcsmoly ellen hatástalanok.

Keleti gyumolcsmoly csapdazasi adatok 2023. 5

Almailonca
Az almailonca már egy hónapja nincs jelen az ültetvényekben.

Almailonca csapdazasi adatok 2023. 4

Aknázómolyok
Az almalevél aknázómoly és a sátorosmoly is nagy egyedszámmal rajzik a meleg időjárás elősegíti a felszaporodásukat, javasoljuk, hogy a védekezést elsősorban felszívódó szerekkel végezzük el, meg-előzve ezzel a nagyobb populáció kialakulását.

Almalevel aknazomoly csapdazasi adatok 2023. 5

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy, cseresznye érés állapotban, betakarítás utáni állapotban van.

 

Meggy antraknózis
Az érés előtt az elmúlt héten csapadékos, párás időjárásunk volt, várható, hogy az antraknózis fertőzése erősödni fog. A védekezéskor minden esetben vegyük figyelembe a készítmények egészségügyi várakozási idejét.

A hatékony védekezés alapja, hogy a fertőzést, a kórokozó növénybe való bejutását akadályozzuk meg. Ezt most tudjuk megtenni. A csapadékos időjárásban a kórokozó könnyen meg tudja fertőzni a gyümölcskezdeményt. Javasoljuk, hogy az esőzéseket követően kontakt vagy mélyhatású gombaölő szerekkel védekezzünk.

 

Blumeriellás levélfoltosság
Az elkövetkező időszakban a már betakarított meggy, cseresznye legfontosabb betegsége a blumeriellás levélfoltosság. Bár az elkövetkező hét időjárása nem kedvez a betegség terjedésének, de vegyük figyelembe, hogy az elmúlt hetekben esős párás volt az idő, emiatt a betegség jelen van és várható, hogy komolyabb tüneteket is fog okozni.

Egyszeri kontakt gombaölőszeres kezeléssel hatékonyan tudunk védekezni a blumeriella ellen.

 

Cseresznyelégy
A meggy, cseresznye érése lassan befejeződik, a betakarítás vége felé járunk. Most már a cseresznyelégy ellen nem tudunk védekezi.

 

ŐSZIBARACK

 

Levéltetvek
A hűvös, csapadékos időjárás lelassította a kolóniák kialakítását, ennek ellenére a szilva levéltetű-kolóniák nagy egyedszámban jelen vannak. Javasoljuk a védekezéseket folytatni, minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik, a védekezéseket javasoljuk folytatni.

 

Barackmoly
A barackmoly rajzása folyamatos.

Barackmoly csapdazasi adatok 2023. 1

 

KÖRTE

 

A körte termésnövekedés állapotban található.

 

Körtevarasodás
Az elkövetkező meleg, száraz időjárás nem kedvez a körtevarasodás terjedésének. Az eddig tünetmentes ültetvények, ha marad a száraz időjárás, nagy valószínűséggel már nem fognak befertőződni. Tünetmentes kertekben védekezésre most nincs szükség.

 

Körtelevélbolha
A körtelevélbolha várható, hogy egyre erősebben lesz jelen az ültetvényekben. A meleg időjárás felgyorsítja a fejlődésüket, a kolóniákon gyorsan ki tud alakulni a mézharmat, ami teljesen megvédi a kártevőt a növényvédő szerektől. A védekezésekkor minden egyes alkalommal szükséges tapadásfokozó szereket használni!

 

További szakmai tanácsokért, bizalommal keressenek minket a Kapcsolat menüpontban is megtalálható elérhetőségeink bármelyikén.