Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések felmelegedést jósolnak, a várható maximum léghőmérséklet 20-26 °C között várható. Csapadékot az elkövetkező hét csaknem minden napjára jósolnak.

 

Védekezés virágzó kultúrában

 

A gyümölcsösök virágzás állapotban vannak. A kijuttatott készítmények során fordítsunk különös figyelmet a méhek védelmére. Ne felejtsük el, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nemcsak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is! Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során, mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezésekkor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:
• virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak;
• ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nemcsak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is).

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén:
Bármely időpontban végezhető a permetezés.

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén:
A permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek.

Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények:
A virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben, amikor a méhek látogatják az ültetvényt (a fent említett levéltetű mézharmat) nem használhatóak.

 

ALMA

 

Az alma virágzása szokatlanul elhúzódik, még mindig tart. Jelenleg az almavirágzás vége, terméskötődés állapotban van.

 

Betegségek

 

Almafa varasodás:
Az idei évben a varasodás első fertőzéshez kapcsolódó tünetek most jelennek meg az ültetvényekben. Amennyiben a védekezéseket pontosan és időben végeztük el, reménykedhetünk, hogy nem találkozunk tünetekkel. Javasoljuk, hogy a kerteket tüzetesen szemlézzük. A régebbi leveleken, gyümölcsszáron, csészeleveleken, illetve a gyümölcskezdeményeken keressük az első tüneteket. Ilyenkor még csak apró világos, majd később sötétebb zöld foltokat kell keresnünk, esetleg a gyümölcskezdeményen tűszúrás méretű sötét foltokat. Amennyiben a betegség jelen van, javasoljuk hogy kuratív készítménnyel védekezzünk.

Az elmúlt heti fertőzési veszélyhelyzeteket az alábbi táblázatban foglaltam össze. A fertőzési nyomás nem volt jelentős.

Az elkövetkező hétre a meteorológiai előrejelzések hosszan tartó, kiadós esőzéseket jósolnak. Amennyiben ez be is következik, akkor igen erős varasodás fertőzésre számíthatunk. A sok csapadék, valamint a magas léghőmérséklet nagy mértékben elő fogja segíteni a varasodás aszkospóráink a csírázását, illetve a gomba későbbi fejlődését.

Növényvédelmi szempontból ebben a kiemelkedően fontos időszakban elengedhetetlen, hogy megakadályozzuk a betegség bőrfelületen való megjelenését. Ebben az időszakban csak olyan hatóanyagot javasolunk felhasználni, ami felszívódik és a gombafonalakat a növényen belül még a telepek kialakulása előtt el tudja pusztítani. A védekezéshez azol típusú hatóanyagot javaslunk. A hőmérséklet emelkedésével már nem kell attól tartanunk, hogy ezek a készítmények nem fejtik ki hatásukat. Továbbá javasoljuk a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinált kijuttatását. A permetezési fordulók kialakításakor vegyük figyelembe, hogy a gyümölcsfáink gyorsan fejlődnek, ezzel együtt növekszik a felületük és a zöld tömegük is, a növényvédőszerek a növényi nedvben hamar felhígulnak.

almafa varasodas 2023 2

Lisztharmat:
A lisztharmat primer fertőzése jelen van az ültetvényekben, ezek ellen védekezni nehezen lehet, hiszen a fertőzött hajtásokból minden esetben fertőzött levelek fognak kifejlődni. A védekezés célja, hogy ezekből a fertőzött hajtásokból már ne fertőződjenek be az egészséges hajtásvégek. Javasoljuk, hogy olyan készítménnyel védekezzünk, ami hatásos a varasodás és a lisztharmat ellen is.

 

Tűzelhalás:
Az almában eddig a tűzelhalás terjedéséhez szükséges klimatikus tényezők nem vagy csak kis mértékben voltak adottak. Szokatlan, hogy ilyen sokáig elhúzódik a virágzás egyes fajtáknál. A korona felső részeiben még mindig lehet találkozni most nyíló friss virággal. Tekintettel arra, hogy az elkövetkező hétre a csapadékos, meleg időjárást jósolnak, elképzelhető, hogy a kései virágok még befertőződhetnek.

 

Állati kártevők

 

Bimbólikasztó bogár
A bimbólikasztó bogár kártétele az idei évben a szokásostól nagyobb mértékű. Valószínűleg az enyhe tél segítette az áttelelést, illetve az ellenük való kora tavaszi védekezések sem voltak eredményesek. Véleményünk szerint a károsító is hamarabb jelenhetett meg, mint ahogy azt a korábbi évek tapasztalatai alapján várhattuk. Az előrejelzéseinkben azt javasoltuk, hogy a kezdeti zöldbimbós állapotban el kell végezni a kontakt szerekkel történő kezeléseket. Április elején az alma már ebben a fejlődési szakaszban volt. Az időjárás március 30-a és április 3-a közt meleg volt, ami kedvezett a a kártevő telelésből való előjövetelének, illetve a tojásrakáshoz. Ezt követően jött egy másfél hetes, április 10-ig tartó lehűlés, 8-án, 9-én havazott is. Utólag visszatekintve azok a kezelések lehettek eredményesebbek, amelyeket még április 3. előtt elvégeztek.

A kártétel most jól mutatkozik. Több termelővel beszélve azt tapasztaljuk, hogy az egész vármegyében komoly problémát okoz. A következő évben nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezen károsító ellen.

Zöld almalevéltetű
A levéltetvek most alakítják ki az első telepeiket, várható, hogy az elkövetkező időben a kártételük is jelentkezni fog.

 

Levélpirosító almalevéltetű
A kártételük már megjelent az ültetvényekben, a kis leveleken már kis mértétkű torzulásokat tapasztalhatunk. A későbbiekben a szívogatásnak megfelelően felhólyagosodott, kezdetben narancssárga, majd élénkvörös levéltorzulások fognak kialakulni. Az ellenük való védekezés kulcsa az időben történő kezelések. Mielőtt a levelek torzulnának, azelőtt kell elvégezni a permetezéseket. Később az összehajlott, felhólyagosodott levelek védelmében már nehezen tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

Vértetű
A lombkorona szinten áttelelt vértetű kolónia elkezdte a károsítását. A gyökérzónában áttelelő egyedek a hőmérséklet melegedésével párhuzamosan fokozatosan jönnek elő és először az oltási csomópontokon, törzsön lévő hegekben elkezdik a károsításukat, később megjelennek a lombkorona felső szintjein is. Az ellenük való védekezés nehézkes, mert egy vattaszerű, védelmüket biztosító viaszburkot fejlesztenek ki.

Almamoly
Az almamoly rajzása, első megjelenése szinte naptárra pontosan követi az előző évi adatokat. A csapdákban való rendszeres megjelenés április utolsó napjaira tehető. Fontos, hogy az első párzási időpontokat határozzuk meg, hiszen ettől az időponttól lehet későbbiekben számolni a hőösszeget, amire alapozhatjuk a kezeléseket. Az almamoly alkonyatkor kezd el repülni, társat keresni, de a párosodáshoz legalább 16 °C szükséges. Az alábbi táblázatban összegeztem az általunk mért hőmérsékleti adatokat és a csapdafogásokat. Megállapíthatjuk, hogy bár a csapdákban egyes helyeken (pl. Csengerben) igen korán megjelentek az almamoly imágói, de a párosodáshoz szükséges minimum 16 °C -os alkonyati léghőmérséklet településenként eltérően 2023.05.01.-05.03-án adott volt. Ettől az időponttól az un. biofixtől lehet majd számítani a hőösszegeket és az erre alapuló előrejelzést és védekezést. Az első védekezési időpontunk a tojások, illetve a fiatal lárvák ellen kell, hogy irányuljon. Ennek a időpontját a meteorológiai előrejelzésekből lehet kiszámolni. Az elkövetkező héten a várható napi átlaghőmérséklet 17,8 °C lesz. Ezek alapján a tojásrakások kezdete az első párzási időpontot követő 7. napra esik, ami számításaink szerint 2023.05.08. és 05.10. közé tehető. A tojások elleni védekezést ekkor javasoljuk elvégezni. A klorantraniliprol hatóanyag első kezelését a tojásrakás kezdetéhez, illetve a tojásrakás csúcsához kell időzítenünk. A granuovírus készítmények helyes felhasználásának az időpontja a lárvakelés kezdete, figyeljünk a helyes használatra.

 

almamoly csapdazasi adatok 2

Almamoly csapdázási adatok

almamoly parzasahoz szukseges kornyezeti tenyezok

Almamoly párzásához szükséges környezeti tényezők

 

 

Cserebogarak, bundásbogarak
A cserebogarak, bundásbogarak az ültetvényekben, a bundásbogarak magas egyedszámban. Az imágók kártétele a virágzat károsításában áll, viszont a fő problémát a talajban károsító cserebogárpajorok fogják okozni. Eegyszerűbb és hatékonyabb megelőző kezeléseként az imágók elpusztítása.

 

Keleti gyümölcsmoly
Apagyon az almában kihelyezett csapdában már megjelent, jelenleg rajzik. Kártétele az almamolyéhoz hasonló. Védekezni egy menetben lehet az almamollyal együtt.

keleti gyumolcsmoly csapdazasi adatok 2023

Keleti gyümölcsmoly csapdázási adatok 2023

Aknázómolyok
Mind az almamoly, mind az aknázómoly rajzása elindult. Egyenlőre a fogások még a veszélyességi küszöbérték alatt találhatóak, de már érdemes odafigyelni rájuk. Az almamoly, illetve a levéltetvek elleni védekezéssel egy menetben tudunk ellenük védekezni.

almalevel aknazomoly csapdazasi adatok 2023

Almalevél aknázómoly csapdázási adatok 2023

 

MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA

 

A meggy virágzás vége állapotban van.

 

Virágfertőző monília
A tapasztalatunk az, hogy a virágfertőző monília kártétele magas. Köszönhető annak, hogy a virágzás nagyon elhúzódott, illetve hogy sok volt a csapadék, ami a gomba elterjedését nagy mértékben segítette. A kialakult tünetek ellen már nem lehet védekezni, idővel a fertőzött hajtásvégek el fognak száradni.

 

Meggy antraknózis
A meggy antraknózis elleni hatásos védelem az, amikor a kötődést követően folyamatosan kontakt gombaölőszerrel védekezünk és megakadályozzuk a gomba növénybe való bejutását.

 

ŐSZIBARACK

 

A tafrinás levélfodrosodás további fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően megszűnt. A kialakult tünetek ellen védekezni javasoljuk a didin hatóanyag alkalmazását, hogy a fertőzött levelekről a betegség a gyümölcskezdeményre ne tudjon átmenni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, illetve a hólyagosodások fokozódni fognak, majd maguktól le fognak hullani a levelek.

 

SZILVA

 

Levéltetvek
Az első levéltetű kolóniák még csak most kezdenek kialakulni. A hűvös időjárás lelassította ezt a folyamatot, Most már meleg van, az szilvahajtások folyamatosan növekednek, egyre több élőhelyet és élelmet biztosítanak a levéltetveknek. Javasoljuk a védekezéseket minél hamarabb elkezdeni, megakadályozva ezzel a későbbi erős fertőzés kialakulását.

 

Keleti gyümölcsmoly
A keleti gyümölcsmoly rajzása erősödik. Várhatóan hamarosan megjelennek az első lárvák is. A védekezéseket javasoljuk most elkezdeni.

 

Poloska szagú szilvadarázs
A poloska szagú szilvadarázs a tojásait a megkötött virágok termő részére rakja. Később ezek kikelnek és a gyümölcskezdeményt károsítják, ami később le is hullik. A védekezéseket most javasoljuk elvégezni egy menetben a levéltetvek elleni védekezéssel.

 

Javasolt kontakt készítmények sodrómoly, lárvák, levéltetvek ellen.

 

KÖRTE

 

A körte virágzás állapotban található.

 

Körtelevélbolha
A körtelevélbolha kolóniái lassan kialakulnak, a meleg időjárás kedvez a felszaporodásuknak. Virágzás alatt nehéz a kezeléseket elvégezni, mivel a hatásos és eredményes készítmények nem használhatóak virágzáskor.

 

További szakmai tanácsokért bizalommal keressenek minket a honlap Kapcsolat menüpontján található elérhetőségeink bármelyikén.